BiH Udarno Vijesti

Zaposleni u Željeznicama FBiH ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice

Samostalni sindikat izvršnog osoblja – područje infrastrukture Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (SSIOPI ŽFBiH) danas je uputilo pismo Enveru Bijediću, federalnom ministru prometa i komunikacija, u kome ga obavještava o problemima sa kojima se susreću zaposleni u Željeznicama FBiH.

Na sastancima koje ste održali sa svim sindikatima koji djeluju unutar Željeznica FBiH, uz prisustvo premijera FBiH Nermina Nikšića, od strane Vas i Nikšića je bilo čvrsto obećanje da će željezničari FBiH moći ovjeravati zdravstvene knjižice do 31. decembra“, stoji u pismu.

Iz SSIOPI ŽFBiH podsjećaju Bijedića da su već krajem prošlog mjeseca prestale ovjere zdravstvenih knjižica u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, a u Mostaru prestaje od 10. decembra ove godine “kako su nas i obavijestili iz zdravstvenih ustanova, a naši uposlenici koji žive u Distriktu Brčko i Republici Srpskoj već osam mjeseci ne mogu ovjeravati svoje knjižice”.

Stoga apeluju da Bijedić i Nikšić utiču svojim ovlaštenjima i održe dato obećanje sindikatima u Željeznicama FBiH.

Od Vas i Uprave ŽFBiH očekujemo brzo rješenje vezano za zdravstveno osiguranje, jer ćemo u protivnom biti primorani da svoja osnovna prava potražujemo na drugi zakonski način, koji uključuje i mogućnost organiziranja generalnog štrajka“, stoji u pismu SSIOPI ŽFBiH.

Fena/Informer.ba