Region Vijesti

Zastava libijskih pobunjenika na ambasadi u Beogradu

Na Ambasadi Libije u Beogradu istaknuta je zastava libijskih pobunjenika, javila je jutros Radio-televizija Srbije /RTS/.

Na snimku koji je prikazao RTS, na zgradi Ambasade, umjesto zelene, sada se vijori crveno-crno-zelena zastava libijskih pobunjenika.

Pobunjenička zastava pojavila se juče i na Ambasadi Libije u Braziliji, glavnom gradu Brazila, ali još nije jasno kako su pristalice libijskih pobunjeničkih snaga uspjele da zamijene zastave.

Libijski ambasador u Brazilu ostao je lojalan režimu libijskog lidera Moamera Gadafija, prenijela je agencija Frans pres.

Na stotine Libijaca okupilo se juče u ambasadama i konzulatima svoje zemlje u svijetu da bi podigli zastavu pobunjenika i uklonili simbole Gadafijeve vladavine. Diplomatsko osoblje nekih ambasada objavilo je da se priklanjaju pobunjenicima.

Desetak libijskih državljana trenutno nastanjenih u BiH upali su juče u zgradu libijske Ambasade u Sarajevu i izbacili fotografije Moamera Gadafija, te skinuli zastavu libijske džamahirije i postavili staru zastavu iz vremena kraljevine.

Pobunjenici u Libiji od juče ujutru kontrolišu većinu prijestonice Tripoli, a borbe se vode u okolini rezidencije pukovnika Moamera Gadafija.

 

Srna/Informer.ba