Region Udarno Vijesti Zanimljivosti

Zatipak, nekapnica i dodirnik najbolje nove hrvatske riječi

Na ovogodišnjem konkursu koji raspisuje časopis “Jezik” za najbolju novu hrvatsku riječ proglašen je “zatipak”, hrvatski izraz za “tipfeler”, saopšteno je danas na proglašenju pobjednika u Lipiku u zapadnoj Slavoniji.

Na drugom mjestu je riječ “nekapnica” koja označava uređaj koji se uglavi u grlić vinske boce radi sprečavanja curenja vina prilikom sipanja u čaše, a na trećem riječ “dodirnik” kao hrvatski izraz za “tač skrin” (touch screen).

Autor riječi “zatipak” je univerzitetski profesor Šandor Dembic, koji je dobio je nagradu “Dr. Ivan Šreter” i 5.000 kuna (oko 660 eura).

Drugu nagradu i 3.000 kuna (oko 400 eura) osvojio je Eduard Bijeg, a Martina Kobaš dobila je treću nagradu i 1.500 kuna (oko 200 eura).

Komisija je ove godine dobila 1.600 riječi od 1.200 autora, a u uži izbor ušlo je stotinak.

Konkurs za najbolju hrvatsku riječ u organizaciji časopisa “Jezik” prvi put je raspisan 1993. godine a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić. Godine 2006. pokrovitelj konkursa postaje Fondacija “Dr. Ivan Šreter” nazvana je po hrvatskom ljekaru koji je Jugoslaviji 80-ih progonjen zbog upotrebe hrvatskog jezika, odnosno jer je jednom penzionisanom oficiru JNA u ljekarsku dokumentaciju napisao “umirovljeni časnik”.

Sanda Ham, glavna urednica časopisa “Jezik” i predsjednica komisije izjavila je da je ovogodišnji konkurs izazvao najviše pažnje i da je na njega stigao najveći broj riječi.

Književnik Hrvoje Hitrec naglasio je da “bitka za hrvatski jezik i dalje traje, što zbog uticaja spolja, a što zbog jugonacionalista u Hrvatskoj koji i danas mrze hrvatski jezik”.

Do sada su nagrađene riječi “suosnik” za koaksijalni kabl, uspornik za ležećeg policajca, “smećnjak” za kontejner za đubre, “raskružje” za kružni tok saobraćaja i naplatnica za naplatnu kućicu.

Osim njih nagrađene su i riječi opuštaonica za “wellness”, borkinja za ženu borca, proširnica ili žilni potporanj za “stent”, daljinac za daljinski upravljač, pretjecajnik za traku za preticanje na putu, ispraznica za floskulu, osjećajnik za emotikon i parkomat za aparat za naplatu parkinga.

 

Agencije/Informer.ba