Crna hronika Vijesti

Zatraženo produženje pritvora Miralemu Maciću

Tužilaštvo BiH zatražilo je da se produži pritvor Miralemu Maciću, osumnjičenom za zločin počinjen u Konjicu, čemu se odbrana nije protivila, javio je BIRN-Justice Report.

U prijedlogu za produženje pritvora, Tužilaštvo BiH je navelo da je došlo do novih “osnova sumnje za počinjenje drugih krivičnih djela”, zbog čega traži da se Maciću produži pritvor za još dva mjeseca.

Časni Sude, Tužilaštvo vodi istragu protiv Macića zbog sumnje da je počinio višestruko ubistvo. Zatražili smo pritvor koji je određen, ali nakon toga Tužilaštvo je došlo do novih osnova sumnje za počinjenje drugih krivičnih dijela”, objasnila je Sanja Jukić, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Odbrana je kazala da se ne protivi zahtjevu državnog tužilaštva da se osumnjičeni Macić zadrži u pritvoru još dva mjeseca.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o ovom prijedlogu.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Macića da je krajem maja 1992. u toku vojne akcije Teritorijalne odbrane (TO), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u mjestu Bradina (općina Konjic) ubio dva civila srpske nacionalnosti.

Macić je odslužio kaznu zavora od 12 godina – koju mu je izrekao Kantonalni sud u Mostaru, a 2001. potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH – zbog ubistva Đure i Vlaste Golubović i njihovo dvoje maloljetne djece, počinjenog u julu 1992. na teritoriji općine Konjic.

Odbrana je naglasila da je jedan od razloga zašto se ne protivi prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora Maciću namjera tužiteljice Jukić da ispita “cijeli vojni i policijski vrh Konjica koji je učestvovao u zločinima” na tom području.

Razgovarao sam sa svojim branjenikom i on se ne protivi da bude zadržan u pritvoru. Od kada je Miralem Macić uhapšen, u Konjicu je puno policije. Po pričama mog branjenika, i sam policijski vrh je učestvovao u tim zločinima i oni sada žele da vrše istrage”, rekao je Duško Tomić, branilac osumnjičenog Macića.

Macić je uhapšen u maju, od kada se nalazi u pritvoru.

 

Fena/Informer.ba