BiH Izdvojeno Vijesti

Zatvorenik Edib Buljubašić: Svake noći sanjam bijeg, kako preskačem bodljikavu žicu

”Svake noći sanjam bijeg. Sanjam kako preskačem ovaj visoki zid i bodljikavu žicu. Izlazim na slobodu. Evo, sad dok pričamo mislim kako ću pobjeći. Ne samo ja, već svi mi ovdje, svaki zatvorenik, i on i onaj tamo. Svi…! Sloboda je ovdje najskuplja stvar, ideal kojega cijeniš tek kada ga, zbog svojih budalaština, izgubiš!’‘, kaže Edib Buljubašić, zatvorenik sa najdužom zatvorskom kaznom u Evropi.

Zbog ubistva supruge i snahe dobio je 34, da bi mu poslije ubistva svog oca i djelatnika osiguranja u jednom preduzeću sud dodao još dvanaest godina, piše Večernji list.

S ukupno 54 godine zatvora, Buljubašić priznaje krivnju i živi s uvjerenjem kako će na nišanu stražarske puške dočekati smrt.

”Odgulio’ ih je 19., hoće li živ dočekati 5. novembar 2043. godine, datum i godinu, kad bi trebao dočekati toliko sanjanu slobodu, najpoznatiji stanovnik KPZ-a Zenica, lakonski odgovara ‘‘čisto sumnjam, ali se uvijek treba nadati”.

U međuvremenu se oženio, napisao autobiografsku knjigu pod nazivom ”Kako sam ubio oca” koja je postala regionalni bestseler, a na čijem bi se predlošku trebao snimiti igrani film.

Edib Buljubašić je elokventan, načitan, uredno počešljane kose, pravilnih crta lica s knjiškom bradicom, prodornih svjetloplavih očiju, čija se boja uklapa u boju njegova zatvorskog radnog kombinezona, na pitanje osjeća li kajanje za ono što je uradio, on odgovara:

Naravno da se kajem i znam da sam kriv. To je rijetko u ovom zatvoru da neko priznaje krivnju. Većina ih tvrdi da nisu krivi, da su to uradili iz nekih drugih razloga”, govori Buljubašić, koji je baš u vrijeme razgovora direktoru zatvora, Romeu Zeleniki predao plavu kovertu, u kojoj ga na Sud BiH poziva da odgovori na neka pitanja vezana za ratne zločine, koje je Buljubašić kao pripadnik HOS-a na početku rata u BiH počinio nad zarobljenim Srbima u logoru Dretelj.

Povorka zatvorenika

Nakon razgovora, Edib se pridružuje povorci zeničkih zatvorenika poredanih u redu za ručak. Praćeni zvukom teških lokota i škripom rešetkastih vrata, koje naglašavaju zapovijedi zatvorskih čuvara, ulazimo u sigurnosni paviljon. Radi se o novoizgrađenom zatvorskom kompleksu gdje trenutno leže napoznatije ubice i vođe kriminalnih klanova u regiji.

Iza teških sivih vrata sigurnosnog paviljona leži trostruki ubica hrvatske porodice Anđelić, vjerski fanatik Moamer Topalović, koji bi na slobodu trebao izići 2037. godine. U istom prostoru nalazi se bivši vođa sarajevskog kriminalnog klana Muhamed Ali Gaši, koji je dobio teške batine od zatvorenika bivših konkurenata iz sarajevskog podzemlja.

foto: Ilustracija

Večernji list/Informer.ba