BiH Udarno Vijesti

Završeno obnovljeno suđenje u predmetu “Lalović i Škiljević”

Iznošenjem završnih riječi optuženog Soniboja Škiljevića i njegove odbrane završeno je obnovljeno suđenje za zločin u Kazneno-popravnom domu (KPD) “Butmir” kod Sarajeva.

Apelaciono vijeće Suda BiH izricanje presude zakazalo je za 11. juli ove godine, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

“Na optuženičkoj klupi se nalazim skoro tri godine i bio sam u poziciji da ukazujem na počinioce ovih radnji. Ja sam ponižen i osramoćen od Tužilaštva. Vjerujem u zakon i vjerujem da smo izvedenim dokazima došli do istine i predlažem da me oslobode”, rekao optuženi Škiljević obraćajući se sudijama Apelacionog vijeća Suda BiH.

Milorad Rašević, branilac drugooptuženog Škiljevića, također smatra da njegov branjenik treba biti oslobođen optužbe i plaćanja troškova sudskog postupka jer Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

Tužilaštvo BiH Škiljevića, zajedno sa Radojem Lalovićem, tereti za zločine počinjene u KPD-u “Butmir”, u kojem su bili zatvoreni muškarci, žene i djeca nesrpske nacionalnosti. U optužnici se navodi da su učestvovali u “udruženom zločinačkom poduhvatu” s ciljem progona i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva.

Prema navodima optužnice, Lalović je bio upravnik KPD-a od maja pa do kraja 1992., kada je Škiljević, njegov dotadašnji zamjenik, preuzeo tu funkciju i obavljao je do konca 1995. godine.

Lalović i Škiljević su pred prvostepenim vijećem Suda BiH u martu 2010. godine proglašeni krivim za zatvaranje i držanje civila u nehumanim uslovima u KPD-u “Butmir”, zbog čega su neki od njih i preminuli, kao i za sudjelovanje stražara u tom objektu u fizičkom maltretiranju zatvorenika tokom ispitivanja.

Nepravosnažnom presudom Lalović i Škiljević su osuđeni na pet, odnosno osam godina zatvora. Na ovu presudu su uložene žalbe i Apelaciono vijeće je odredilo održavanje ponovnog suđenja.

Tokom iznošenja završne riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo da optuženima budu izrečene strožije kazne u odnosu na one izrečene u prvostepenom postupku, dok je odbrana Lalovića kazala kako očekuje časnu i poštenu presudu.

Na ovom ročištu, odbrana drugooptuženog je naglasila kako smatra da je tokom glavnog pretresa dokazala kako je vojska imala mogućnost angažovanja zarobljenika KPD-a na obavljanju prinudnih radova, na šta Škiljević nije mogao uticati.

“Tvrdim da sa odvođenjem zarobljenika iz KPD-a uprava nije ništa imala, jer su to bili ratni zarobljenici. Ukoliko vojna komanda da odobrenje da se zarobljenici odvode na rad, mi u KPD-u nismo ništa mogli učiniti. (…) Nisam hapsio niti zatvarao, jer to nije bilo u mojoj nadležnosti”, rekao je optuženi Škiljević.

Odbrana je kazala kako ne negira da su prilikom odvođenja na prinudni rad neki od zarobljenika iz KPD-a stradali, ali da ne razumije kako Tužilaštvo optuženog Škiljevića dovodi u vezu s tim, te da tokom Škiljevićevog rada u KPD-u nije počinjena “niti jedna radnja zločina”.

 

 

Onasa/Informer.ba