Region Udarno Vijesti

Zbog Gotovine i Markača Rusi zaprijetili Hagu

Zbog oslobađajućih presuda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača te bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja i još dvojice zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Rusi su na Haški tribunal (ICTY) sasuli brojne kritike.

Poznati po svojoj povezanosti sa Srbima, Rusi su Haški tribnual ocijenili “nemarnim i neefikasnim”.

Vitalij Čurkin, ruski ambasdor pri UN-u je, kako prenosi Reuters, na sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti jasno dao do znanja da po ovom pitanju srpska strana ima veliku podršku Rusije te poručio:

Nedavne presude ICTY-a nas duboko zabrinjavaju! U svom radu sud ne pokazuje ni pravednost, ni učinkovitost. Iznenađeni smo kako je lagodno, čak i nemarno, Žalbeno vijeće odbacilo prvostepene presude protiv Gotovine i Markača. Pravda nije zadovoljena!”.

Posljednje presude diskreditiraju ideju postojanja međunarodne pravde”, dodao je Čurkin te se požalio i na sporost Haškog tribunala.

Čurkin je najavio kako će Rusija “stegnuti remen” kad je u pitanju finansiranje suda te kako će svoju spremnost za odobravanje budućih budžeta usko vezati uz jasne rokove u kojima će se rad suda okončati.

I dok Srbi i Rusi ne prestaju sipati gnjev, njemački izaslanik Peter Wittig je pozvao na “hlađenje glava” te poručio kako Haški tribunal “održava visoke standarde pravednosti i poštenja”.

Nezavisne/Informer.ba