Svijet Udarno Vijesti

Zbog krvne osvete 900 djece u Albaniji ne ide u školu

Stotine djece u Albaniji prisiljeno je da se krije i da ne ide u školu zbog krvne osvete, a albansko Ministarstvo prosvjete pokrenulo je program za obrazovanje takvih đaka.

Zbog krvne osvete u školu ne ide više od 900 djece u Albaniji.

Neka od njih rade da bi pomogla svojim porodicama“, rekao je predsjednik albanskog Odbora za nacionalno pomirenje Din Marku.

On je napomenuo da je u Albaniji 5 000 ljudi na neki način pogođeno ubistvima iz krvne osvete.

Riječ je o fenomenu koji datira iz srednjeg vijeka, a njegova “pravila” nisu prilagođena savremenom dobu. Ubijanje žena i djece je zabranjeno, ali su mnogi prinuđeni da se kriju i da ostaju zatvoreni u kućama.

Situaciju otežava činjenica da se praksa krvne osvete sa sjevera zemlje proširila na gradove i južna seoska područja.

Kako bi pomoglo “zarobljenoj” djeci, albansko Ministarstvo prosvjete pokrenulo je proteklog ljeta program pod nazivom “Druga šansa”.

S obzirom na teško psihološko stanje ove djece, te poteškoće i dodatne elemente nastave za učenike u izolaciji, nastavnicima se plaća prekovremeni rad.

Ipak, nemoguće je pomoći svoj pogođenoj djeci, posebno zbog neusklađenosti podataka o njihovom broju koja posjeduju udruženja koja se bave problemom krvne osvete i ministarstva prosvjete.

Uprkos dobrim namjerama programa, psihološko stanje učenika je teško, a njihovo obrazovanje zaostaje za obrazovanjem djece koja pohađaju redovne škole – prenose mediji.

 

Srna/Informer.ba