Izdvojeno Svijet Vijesti

Zbog napada bivše JNA na aerodrom “Brnik” 1991. godine BiH plaća odštetu od pet miliona dolara?

BiH moraće da plati šest miliona dolara londonskoj osiguravajućoj kući “Lojd” zbog štete koju je u junu 1991. godine na aerodromu “Brnik” kod Ljubljane napravila tadašnja JNA, piše “Pres”.

U Pavobranilaštvu BiH su naveli da je “Lojd” u Trgovačkom sudu u Beogradu pokrenuo tužbu protiv svih bivših jugoslovenskih republika zbog šetete pričinjene prilikom bombardovanja “Brnika”, a u martu pretprošle godine sud je donio rješenje o privremenoj obustavi postupka zbog potrebe da se pribavi dodatna dokumentacija.

“Pres” saznaje da “Lojd” ne namjerava da odustane od tužbe protiv pet republika bivše Jugoslavije, koja bi na kraju mogla da dovede do isplate i duplo većeg iznosa od zahtijevanih 15 miliona dolara, jer su se u međuvremenu nakupile zatezne kamate koje bi vrijednost cijelog spora mogle da udvostruče.

Zamjenik glavnog pravobranioca BiH Dragica Miletić rekla je da je tužba podnesena tokom rata na području bivše Jugoslavije, ali da je izvučena iz fioke tek 2005. godine, kad su počele prve procesne radnje, dodajući da države nastale iz bivše SFRJ osporavaju tvrdnje “Lojda” da je za procesuiranje tužbe nadležan beogradski sud.

Ona je navela da se najprije mora odrediti sud koji je nadležan za vođenje tog spora, a nakon toga slijedi izvođenje konkretnih dokaza.

Vojno politički analitičar Gostimir Popović rekao je da tužba za odštetu za bombardovanje “Brnika” nema veze sa zdravim razumom, jer ono što se tamo dešavalo su bila samo sporadična dejstva JNA koja su isprovocirali pripadnici slovenačke Teritorijalne odbrane.

Očigledno je da ovde Slovenci ili oni koji ih zastupaju žele da unesu zabunu, zamagle situaciju i tako skrenu pažnju sa nekih stvari poput streljanja i maltretiranja zarobljenika ili obaranja nenaoružanog helikoptera nedaleko od Ljubljane, a za šta realno postoji osnova da se tuži ta država“, rekao je Popović.

Srna/Informer.ba