BiH Udarno Vijesti

Zbog preteških torbi, 60 posto osnovaca ima deformaciju kičme

Maksimalna težina ruksaka sa priborom i potrebnom opremom ne smije biti veća od 10 posto ukupne težine djeteta, kaže dr. Gavrankapetanović

Prema nalazima sistematskih pregleda, više od 60 posto osnovaca u Kantonu Sarajevo ima deformaciju kičme, a jedan od glavnih uzroka je preteška školska torba. To je za “Avaz” potvrdio i doktor Ismet Gavrankapetanović, šef Klinike za ortopediju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Zbog preteških torbi, učenici imaju loše držanje i savijaju kičmu dok hodaju. Maksimalna težina ruksaka sa priborom i potrebnom opremom ne smije biti veća od 10 posto ukupne težine djeteta. Tako osnovac koji ima 30 kilograma, ne smije nositi torbu težu od tri kilograma “- kazao je Gavrankapetanović.

Prema njegovim riječima, nastavnici na sve načine pokušavaju olakšati đačke torbe kako je i propisano pedagoškim standardima i normama za osnovno obrazovanje.

Nekoliko škola već je nabavilo ormariće kako bi učenici mogli ostavljati knjige koje im nisu potrebne za učenje. Sa sobom odnose samo one udžbenike koji su im potrebni za sutrašnju nastavu i zadaću “- pojašnjava Gavrankapetanović.

Hana Kadić i Amir Ljubijankić učenici su Osnovne škole “Osman Nakaš” i, kako su nam kazali, imaju sreću da u njihovoj školi postoje ormarići. Tu mogu ostaviti opremu za tjelesni i zdravstveni odgoj, pribor za likovnu kulturu i poneku knjigu.

 

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Vjerovali ili ne , ali postoji program koji se zove preventivna, korektivna gimnastika koja je namjenjena djeci osnovnog obrazovnja koja upravo pruza korekciju tjelesnog razvoja , lošeg drzanjem ramena i kičme , ravnih stopala , razvojem motoričkih sposobnosti….. obzirom da se bavim poslom koji nudi upravo tu vrstu gimnastike osnovcima po vrlo povoljnim cijenama , nisam naisla na pozitivan prihvat od strane uprave skola, kako bi se djeca animirala na zdrav zivot sa zdravim navikama , te se tako i desavaju deformacije koje su navedene u tekstu. naravno programe koje nudimo školama se odrzavaju u sportskim salama u školi tako sa djeca ne moraju koristiti prevoz niti rotitelji odvajati dodatno vrijeme koje je svima dragocjeno u današnjem tempu života.