Crna hronika Udarno Vijesti

Zbog smrti djevojčice i djeda na pješačkom prelazu u Boriku osuđena na 3,5 godine robije

Branka Balaban (53) iz Jutrogošte, kod Prijedora, osuđena je u petak na tri i po godine robije u banjalučkom Osnovnom sudu zbog izazivanja teške nesreće u martu 2009. godine, u kojoj su poginuli četvorogodišnja Anja Gazibarić i njezin djed Momčilo Kuridža (63).

Spasen Keleman, sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u obrazloženju presude je naveo da su prilikom odmjeravanja visine kazne u obzir uzete olakšavajuće okolonosti, odnosno priznanje optužene, te njena ranija neosuđivanost.

Balabanovoj je na visinu kazne uticalo i niz otežavajućih okolnosti i to, na prvom mjestu, bjekstvo iz RS i BiH nakon saobraćajne nesreće.

“Vi ste imali kontakt sa Sudskom policijom i znali ste da ste pozvani na ročišta u sud, no niste se pojavili već ste otišli van granica RS i BiH“, naveo je Keleman.

Presudom je Balabanova obavezana da plati 2.000 maraka na ime sudskih troškova, a ostaće u pritvoru, i to do pravosnažnosti presude, nakon čega će biti upućena na izdržavanje kazne.

Presuda od tri i po godine robije za krivično djelo ugrožavanja saobraćaja jedna je od najvećih presuda izrečenih za ovo krivično djelo od reforme pravosuđa u BiH.

Dijana Kukobat, tužilac, izjavila je da nije zadovoljna presudom, jer je bilo više otežavajućih okolnosti na strani optužene, te da će uputiti žalbu Vrhovnom sudu RS.

Vesna Rujević, advokat porodice nastradalih, izjavila je u petak da ne može prenositi da li je porodica zadovoljna presudom, jer ih još nije obavijestila.

“Očekivali smo osuđujuću presuda i ono što mogu reći jeste da presuda odgovara kaznenoj politici, a o stavu porodice oštećenih ne mogu govoriti, jer tek treba da ih obavijestim“, navela je Rujevićeva.

Simo Tošić, advokat Balabanove, nije se pojavio na izricanju presude.

Podsjetimo, Balabanova je nakon gotovo dvije i po godine bježanja uhapšena proteklog mjeseca u Mađarskoj po Interpolovoj potjernici, koju je za njom raspisao Osnovni sud u Banjaluci.

Nakon dolaska u Banjaluku i pojavljivanja pred sudijom Balabanova je priznala krivicu za tešku nesreću.

Optužena je tako priznala da je 19. marta 2009. godine oko 11.45 na vidno obilježenom pješačkom prelazu u banjalučkom naselju Borik i pri brzini od 67 kilometara na čas udarila četvorogodišnju djevojčicu i njenog djeda, koji su krenuli na obližnje igralište.

Djevojčica je preminula usljed teških povreda glave, kojom je udarila od vjetrobransko staklo automobila, dok je njen djed preminuo usljed puknuća aorte i preloma grudnog koša, nakon kontakta s polom.

Javnost je ostala uskraćena za odgovor na pitanje šta je Balabanova radila u trenutku nesreće dok je vozila automobil i kako nije vidjela djevojčicu i njenog djeda koji su prelazili cestu.

Pretučen advokat

Maskirani napadači upali su u četvrtak uveče u advokatsku kancelariju Sime Tošića i pretukli ovog advokata, koji, između ostalih, zastupa i Branku Balaban.

Napadači su, kako je potvrđeno “Nezavisnim” u policiji, imali crne fantomke preko glave i pretukli su Tošića bejzbol palicama po glavi i tijelu, a zatim pobjegli. Čitav incident posmatrala je jedna osoba, koja se u trenutku napada zadesila u Tošićevoj kancelariji.

Zanimljivo je da advokat o ovom napadu nije želio detaljnije razgovarati s policijom.

U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Banjaluka saznajemo da je Tošić nakon pregleda upućen na kućno liječenje.

 

Nezavisne/Informer.ba