BiH Udarno Vijesti

Zbog velikog broja imigranata bezvizni režim BiH ponovo na preispitivanju

Vizna liberalizacija jedna je od rijetkih pozitivnih stvari koje je Bosna i Hercegovina uspjela da dobiti u Briselu. Međutim, sve što je lijepo, na primjeru BiH, kratko traje. Ova priča ulazi u fazu kada bi zvanični Brisel mogao da preispita vizne olakšice za bh. građane.

 Upozorenja su tu da se krše, kazali bi svi oni državljani iz BiH koji, zloupotrebom viznih olakšica, navodni bolji život traže u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu i Švedskoj. To su, uvjetno rečeno, top destinacije u ovom trenutku.

Vizna liberalizacija i zlouptreba slobode kretanja u zemljama EU-a dovele su BiH pod povećalo Brisela i Evropske komisije.

Pored Roma iz Zavidovića, koji su trbuhom za kruhom krenuli prema Švedskoj, ovu zemlju obećanom smatrali su i Romi iz Bijeljine. Primamljivih tri i više hiljade eura mjesečno na koncu su bili samo pusta obećanja koja su ih skupo koštala.

Skoro će godina od stupanja na snagu bezviznog režima, koji karakterizira pogoršanje sigurnosti zbog povećanog broja bh. imigranata. U nadležnom državnom ministarstvu situaciju, ipak, ne vide tako crnom.

Nema toliko imigranata koliko ih se želi predstaviti. Mislim da oni ne ugrožavaju bezvizni režim, kaže Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH.

Ipak, zvanični Brisel itekako brinu imigranti iz BiH. To je najbolje potvrdila Tanje Fajon prilikom posjete Banjoj Luci.

Mislim da nismo vidjeli niti jedne pozitivne vijesti u procesu prema Uniji nakon ukidanja viza prošle godine. Izvještaj Komisije koji smo vidjeli u jesen ove godine bio je vrlo negativan, kazala je ona.

Građani BiH zbog neimaštine u zemlji tragaju po Evropi za boljim životom i poslom. Bezvizni režim čin je milosrđa Evrope prema  BiH, a ne sposobnosti bh. vlasti koje uglavnom reagiraju po principu gašenja požara.

 

Federalna.ba/Informer.ba