BiH Izdvojeno Vijesti

Zdravko Tomac: Hrvati u BiH će nestati za 30 do 50 godina ukoliko ne budu složni

Samo hrvatska sloga i zajedništvo mogu spasiti Hrvate u BiH, a ako toga ne bude Hrvati u BiH će nestati za 30 do 50 godina, izjavio je prof. dr. Zdravko Tomac na javnoj tribini u Livnu.

Za BiH je opasan bošnjački unitarizam, kao i predstavnici Hrvata koji služe tom unitarizmu, i zato pozivam Hrvate i vlasti u Federaciji BiH da ne služe `crvenom Lagumdžiji`, a dva HDZ-a da se drže dogovora i ne bore za fotelje“, rekao je Tomac na tribini pod nazivom “Hrvatsko pitanje u BiH – Kako ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda“, koju je organizovao HDZ-a 1990 opštine Livno.

Tomac je ustvrdio da su Hrvati u BiH “neravnopravni” u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, te da već duže vrijeme nemaju mogućnost da biraju svoje predstavnike, navodeći primjer izbora člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je, kako je rekao, dobio samo dva posto glasova Hrvata”.

On se osvrnuo i na formiranje Hrvatskog narodnog sabora, koji je nazvao “formalnim zajedništvom Hrvata u BiH u kojem nema poštivanja dogovorenih obaveza”, navodeći primjer Livanjskog kantona u kojem vlast nije formirana ni jedanaest mjeseci od izbora zbog toga što je sporno mjesto premijera, koje prema sporazumu dva HDZ-a pripada HDZ-u 1990.

Govoreći o geopolitičkoj situaciji u BiH, Tomac je upozorio da su “Amerikanci dali previše ovlaštenja Turskoj na Balkanu“, posebno u BiH, te da oni daju podršku rješenjima koja su “protivustavna i koja su dovela do krize vlasti u BiH“.

 

Srna/Informer.ba