Region Udarno Vijesti

Zločinac Mladić molio sudiju da mu omogući doktore iz RS-a i Srbije: Bolestan sam i u bolovima, a želim da živim

Sudsko vijeće Haškog tribunala zatražilo je na statusnoj konferenciji od Tužilaštva da razmotri koje bi tačke iz optužnice protiv ratnog zločinca Ratka Mladića mogle biti izostavljene, prenosi BIRN.

Sudija Alphons Orie nije detaljnije obrazlagao na statusnoj konferenciji ovaj zahtjev Sudskog vijeća u vezi optužnice u kojoj su navedeni zločini u 23 opštine u BiH.

Razmatrana su pitanja koja se tiču priprema za suđenje Mladiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Zločinac se požalio da mu je pogoršano zdravstveno stanje, ali je dodao da “želi da izdrži i da dođe do istine”.

“Želim što duže da živim i da dođem do slobode. Ja sam u 69. godini života i imam teške zdravstvene probleme. Borit ću se da istrajem. Ne branim sebe ni generala Mladića. Branim Republiku Srpsku i Srbiju i cio narod”, rekao je zločinac Mladić.

Sudija Orie mu je sugerisao da bi trebalo da se fokusira na odbranu sebe, umjesto na “druge ljude, entitete ili organizacije, koje ovaj sud ne goni”.

Optuženi je kazao da ima strašne bolove zbog kamena u bubregu, te apelovao na RS i Srbiju da omogući da ga pregledaju ljekari koji su ga liječili ranijih godina.

Mladić je takođe prigovorio što nije kompletiran tim odbrane koji je zahtjevao, na šta mu je sudija odgovorio da su još u toku provjere. Mladić je naveo da sudije i osoblje Tribunala ne smatra neprijateljima, ali je kazao da “neće podleći izvjesnim pritiscima”.

“Što više pritisaka vrše na mene, sve sam jači. Jutros sam imao posjetu iz Ambasade Francuske. Jedan gospodin iz Ambasade je dolazio i razgovarali smo u hodniku. Donio je tašnicu sa materijalom”, naveo je Mladić, nakon čega ga je sudija prekinuo napominjući da treba da govori o svom zdravstvenom stanju.

Optužnica Mladića u dvije tačke tereti za genocid – u Srebrenici i u drugim opštinama u BiH, te za kampanju artiljerijskih i snajperskih napada u Sarajevu, kao i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Tužilaštvo je zatražilo da optužnica protiv Mladića bude podijeljena i da budu održana dva suđenja, od kojih bi prvo bilo za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, a zatim za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje talaca.

Odluka Tribunala o ovom zahtjevu još nije donesena, a optuženi je na ročištu izrazio želju da postupak teče hronološki.

Naredno ročište o stanju u postupku protiv Mladića biće održano 10. novembra.

 

Onasa/Informer.ba