Izdvojeno Politika Vijesti

PDP: Vladajuća koalicija uništila Željeznice RS-a

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da “rat za fotelje”, koji ovih dana u Željeznicama RS-a vode Savez nezavisnih socijaldemokrata i Demokratski narodni savez, predstavlja još jednu potvrdu da se vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ne bavi rješavanjem problema nego “isključivo uskostranačkim i ličnim interesima”.

Umjesto da kažu ko je odgovoran za ukupan gubitak Željeznica RS-a od gotovo 200 miliona KM i dug prema radnicima od 20 miliona KM, SNSD i DNS nastavljaju, ukazuje PDP, borbu za svaku poziciju u rukovodstvu Željeznica.

Situacija u kojoj Nadzorni odbor ne provodi odluke Vlade, a stavovi premijera nemaju nikakvu važnost ukazuje da su pojedinci iz vladajućih stranaka potpuno privatizovali Željeznice RS-a.

PDP upozorava da su, kako navode u saopćenju, korupcija i pohlepa predstavnika vladajuće koalicije u Željeznicama RS-a uništili ovo preduzeće i da se situacija neće promijeniti sve dok Republikom Srpskom vladaju SNSD, DNS i Socijalistička partija.

U Željeznicama RS-a, najvećem entitetskom gubitašu, već mjesecima traju sukobi u vezi sa čelnim mjestima, pa se čak ni odluke Vlade ne izvršavaju.

Nadzorni odbor je uputio saopćenje u kojem doslovno navode da nema stranačkog dogovora o imenovanju novog menadžmenta.

I dok četiri izvršna direktora čije smjene je zatražila izvršna vlast ne mogu dobiti nasljednike, entitetski premijer Aleksandar Džmobić najavljuje i moguću smjenu generalnog direktora Dragana Savanovića, u tom preduzeću svaki dan se gomilaju gubici, a do obećavane reorganizacije i sistematizacije radnih mjesta nije se ni krenulo.

 

Fena/Informer.ba