Ekonomija Udarno Vijesti

Željeznice RS-a u novom gubitku, ukupno 173 miliona KM

Željeznice Republike Srpske su za samo tri mjeseca ove godine ušle u novi gubitak od oko 6,4 miliona, čime su kumulativni gubici narasli na čak 173 miliona maraka.

Podaci iz finansijskog izvještaja tog javnog preduzeća za prvi kvartal tekuće godine pokazuju da je ostvareni gubitak u tom periodu za 2,4 miliona veći na u odnosi na 2010.

Dugoročne obaveze porasle su za čak 10 miliona i na kraju marta 2011. godine iznosile su oko 83 miliona, dok su kratkoročne ostale na oko 88 miliona maraka.

Nedavno je i Narodna skupština RS-a prihvatila novo zaduženja i to prema Srbiji za nabavku 200 teretnih vagona za potrebe Željeznice RS-a. Kreditno zaduženje iznosi od 14,4 miliona eura sa rokom otplate od 18 godina i tri godine grejs perioda.

Troškovi po osnovu zarada povećani su za oko tri miliona u odnosu na prethodnu godinu, iako sindikati u tom javnom preduzeću RS-a tvrde da im uprava još uvijek duguju plaće.

U izvještaju o finansijskom poslovanju se navodi i da je prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju marta mjeseca bio 3.650, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 3.426.

Do povećanja broja radnika došlo je i pored zahtjeva sindikata da se obustavi novo zapošljavanje i izvrši sistematizacija radnih mjesta.

Za situaciju u ovom preduzeću neko će morati snositi odgovornost, kategoričan je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS.

Međutim, još uvijek se čekaju potezi nedavno postavljenog novog direktora ovog gubitaša RS-a Dragana Savanovića.

Fena/Informer.ba