BiH Udarno Vijesti

Žene Srebrenice tuže Carlu del Ponte?

Članice tuzlanskog udruženja “Žene Srebrenice” najavile su pokretanje pitanja odgovornosti zbog uništavanja ličnih predmeta žrtava, nađenih poslije rata u BiH u masovnim grobnicama.

Zbog uništenja predmeta, srebrenička udruženja su najavila i podnošenje krivične prijave protiv bivše glavne haške tužiteljke Carle del Ponte i njenih saradnika.

Riječ je o predmetima kao što su dijelovi odjeće, lični dokumenti, koji su korišćeni kao dokazni materijal u haškim optužnicama.

Predmeti za koje je u haškom tužilaštvu ocjenjeno da ne mogu poslužiti kao dokazi, uništavani su, saopštile su Srebreničanke.

One su u više puta istakle da lični predmeti žrtava imaju nemjerljivu emotivnu vrijednost za članove njihovih porodica koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

Danas će tim povodom u Memorijalnom centru u Potočarima biti sastanak predstavnica udruženja iz Srebrenice sa advokatima iz BiH i Britanije, koji čine pravni tim koji će besplatno zastupati Srebreničanke u ovom procesu.

Udruženja iz Srebrenice smatraju da su uništeni lični predmeti žrtava koje su haški istražitelji pronašli u masovnim grobnicama  1996. i 1997. godine.

Postoji mogućnost da su predmeti uništeni tokom 2005. nakon što su godinama držani u kontejneru u blizini zgrade Tribunala.

 

Beta/Informer.ba