Izdvojeno Region Vijesti

Žene u crnom: Genocid u Srebrenici je paradigma svih srpskih zločina

Povodom 16 godina od genocida u Srebrenici, Nevladina organizacija “Žene u crnom” danas će u Beogradu javno pročitati imena 613 srebreničkih žrtava, koje će biti sahranjene sutra

U saopštenju “Žena u crnom” se navodi da će akcija na Trgu Republike “Nikada nećemo zaboraviti” početi u 19.30. “Žene u crnom” žele da pozovu na uvažavanje dostojanstva i ljudskosti žrtava genocida, počinjenog prije 16 godina u Srebrenici.

Ta organizacija je podsjetila da je među 8.372 ubijena u julu 1995. najmlađi imao 11, a najstariji 94 godine. Kako se ukazuje, genocid u Srebrenici je “paradigma svih srpskih zločina – zločina počinjenih u naše ime”.

“Srebrenica je, kao i Aušvic, najdublji etički problem. I sve dok se cjelokupna javnost ne suoči sa genocidom u Srebrenici na krivičnom, političkom, moralnom i kulturnom nivou, nastavićemo da živimo u moralnom sunovratu”. Srebreničke žrtve su “ostavile najdublji trag u našim životima, a ignorisanje ili ravnodussnost prema onome što se desilo…, predstavlja negiranje i njihovog i našeg ljudskog dostojanstva”, piše u najavi.

“Želimo da sa našim sugrađanima podijelimo žaljenje, saosjećanje, solidarnost i odgovornost prema žrtvama genocida. To je preduslov za izgradnju pravednog mira, dobrosusjedskih odnosa i povjerenja u regionu”, poručile su “Žene u crnom”.

Ta nevladina organizacija je podsjetila da je hapšenje i izručenje Ratka Mladića Tribunalu u Hagu, optuženog za genocid u Srebrenici i druge najteže ratne zločine, izuzetno važan čin i zatražila da državne institucije pokrenu istragu o tome ko je 16 godina skrivao, štitio i čuvao Mladića.

 

FTV/Informer.ba