BiH Izdvojeno Vijesti

Zimnica skuplja do 30 odsto

Zimnicu će tek rijetki ove godine moći da smjeste u špajz i da spremno dočekaju hladnije dane jer za pravljenje ajvara, salata i pekmeza trebaće 20 do 30 odsto više novca nego prošle godine, tvrde prodavci.

Trgovci pričaju da se cijene voća i povrća na tezgama gradskih pijaca mijenjaju iz dana u dan, a da samo rijetki kupe kilogram ili dva za dnevnu trpezu.

“Nemam šta da vam kažem. Ovuda više niko i ne šeta, a kamoli da kupuje. Sve je skuplje u odnosu na prethodne godine. Evo, paprike danas (juče) koštaju 1,60, a u ponedjeljak su bile 1,30 KM. Nije rano za zimnicu, ali narod nema para i teško da će ona ove jeseni biti glavni posao u domaćinstvu”, kaže nam jedna od trgovkinja na banjalučkoj stočnoj pijaci.

Pokazuje na svoju bogatu tezgu, ali dodaje da kupus ove godine košta jednu KM, a prošle godine koštao je oko 0,50 KM. Mrkva je 1,50 KM, paradajz dvije KM, bijeli luk četiri marke, krastavac jednu ili 1,20 KM.

Na tezgi pored, neraspoložen zbog loše prodaje, sjedi, kako nam kratko reče, Stojan. Na pitanje da li je zbog nadolazeće jeseni poboljšana prodaja voća i povrća, kaže: “Kako nije? Vidite da se red oteg’o”.

S druge strane, prekaljene domaćice kažu da se sa kupovinom povrća za zimnicu još treba sačekati.

“Još je skupo, cijene će pasti. Međutim, i takve, biće više u odnosu na prethodne godine. Pravićemo 20 do 30 odsto skuplju zimnicu. Sve je poskupjelo – od paprike i krastavca, do karfiola i patlidžana. Nešto od toga poskupjelo je i 100 odsto i to je žestok udar na novčanik. Ne pamtim ovako gladnu godinu. Karfiol smo prije dvije godine plaćali jednu marku, a sada je oko 2,20. Istina, nije riječ o onom sa naših polja, već o uvoznom. Najviše robe dobijamo iz Hercegovine, a Lijevče polje je sprženo sušom”, kazala je Radojka Vukelić koja godinama radi na pijaci i dodaje da je i ono što stigne s oranica iz okoline Banjaluke preskupo jer robe količinski nema mnogo.

Kod velikih preprodavača cijene su nešto niže, pa gajbica paradajza košta 1,60 KM, vrećica paprika dvije do tri marke, tikvice i luk oko jedne marke, patlidžan dvije marke.

“Ako svemu tome dodamo tegle, gumice, kese, najlon i flaše, kao i ulje, esenciju i ostale dodatke, dođe vam skuplja pita od tepsije”, kaže kamiondžija Vojkan Đurić.

Zimnica će ove godine zaobići dom porodice Đukić.

Baka Milka kaže da je pripremanje zaliha nekada bilo prava porodična gozba, a danas o zimnici više niko ne razmišlja.

“Nema se para, moj sine. Ono što je nekad bilo dovoljno za dan, sada se razvuče na pet dana. Glad je velika”, komentariše baka Milka.

Teglu po teglu mnogi će, po potrebi, kupovati u prodavnicama ili direktno u fabrikama koje se bave preradom voća i povrća.

“Ovo je poseban izazov za nas, ali pokušaćemo da našim vjernim potrošačima izađemo u susret i ne povećavamo cijene, tako da zasad poskupljenja nisu u planu. Uzeli smo pozajmicu od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, kako bismo našim dobavljačima plaćali na vrijeme, a imamo i nešto internih rezervi. Sve je poskupjelo, pa ćemo poslovati na pragu rentabilnosti, ali ćemo na taj način pomoći stanovništvu. Tvrdim da je ove godine jeftinije kupiti naš paket zimnice, nego je praviti. Ako izračunate koliko potrošite struje, vode i novca za sirovine, kao i vremena, računica je jasna”, kazao je Žarko Mikić, direktor banjalučke “Vitaminke”.

Nezavisne/Informer.ba