Region Udarno Vijesti

Živ i zdrav s 7,24 promila alkohola, alkometar poslali na testiranje

Gorana N. iz Melenaca policija 2009. zaustavila u vožnji biciklom i tražila da uradi alkotest, koji je pokazao da ima 7,24 promila alkohola u krvi, pišu beogradski mediji.

Ispalo je da 39-godišnjag iz mjesta kod Zrenjanina prkosi zakonima medicine, koji tvrde da čovjek s koncentracijom od pet do osam promila alkohola u krvi mora biti mrtav. Međutim, kako piše Kurir, Goran N. je “rekord“ držao nešto više od godinu dana, a onda je kod prekršajnog sudije utvrđeno da je policijski alkometar bio neispravan.

“Goran je 25. decembra 2009. pio u kafani u centru Melenaca. Kada je uveče krenuo kući biciklom, zaustavila ga je policijska patrola. Pitali su ga: ‘Jeste li pili u posljednjih 15 minuta?’, a on im je rekao da nije. Bio im je sumnjiv, pa su policajci izvadili alkometar”, ispričao je komšija Gorana N.

Kada je dunuo u alkometar, on je pokazao 7,24 promila alkohola u krvi.

“Policajci su bili u šoku jer se umire i s daleko manjom količinom alkohola u organizmu“, ispričao je sagovornik Kurira.

Nisu samo policajci bili šokirani. U čudu je ostao i sudija Prekršajnog suda u Zrenjaninu kada je prijava došla do njega.

“Kada se Goran pojavio u sudnici, sudija je prvo pogledao papire, zatim Gorana, a onda ga upitao: “Čovječe, jeste li vi uopšte živi?“, rekao je Goranov komšija.

Protiv “pijanog” bicikliste pokrenut je prekršajni postupak, ali je prijava ubrzo odbačena jer je utvrđeno da je alkometar bio neispravan.

“Bilo je neophodno vještačenje jer bi čovjek sa 7,24 promila bio u komi. Teško trovanje nastupa već s 3,5 promila alkohola u krvi. Vještaci su utvrdili da je alkometar bio neispravan i prijava protiv Gorana N. je povučena”, rečeno je Kuriru u Prekršajnom sudu.

 

Informer.ba