Crna hronika Udarno Vijesti

Živinice: Općinski vijećnik i lažni ratni vojni invalid Nail Jusić nasrnuo na ekipu FTV-a

U Živinicama su napadnuti novinar Federalne TV Omer Hasanović i snimatelj Samir Neimarlija. Kada je Hasanović postavio pitanje Nailu Jusiću, vijećniku u Općinskom vijeću Živinice, inače, lažnom ratnom vojnom invalidu, Jusić je nasrnuo na ekipu Federalne televizije i oduzeo kameru.

Revizija korisnika ratnih vojni invalidnina koju provodi Federalno ministrastvo za boračka pitanja ima potpunu podršku Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona. Definitivno, moraju biti odvojeni pravi od lažnih invalida.

Revizija je po zakonu i zakon je jasan i decidan. Onaj ko je pravi pripadnik Armije RBiH nema potrebe da se plaši revizije i tražimo od resornog ministarstva da jednom za sva vremena odvoji pravog od lažnog vojnika”, poručuje predsjednik Saveza RVI TK-a Fahrudin Hasanović.

Podržavaju to i prvi borci u odbrani od agresora. To je, reklo bi se, i osnovna poveznica između svih patriota koji su stali u odbranu zemlje, bez obzira kako se zvali i kojoj su vojnoj formaciji pripadali.

Ima stopostotinih invalida koji igraju fudbal! Pa gdje to ima? Ima ovdje u Tuzli. Ovo je trebalo davno uraditi, još ‘96-’97. godine. Treba izvršiti reviziju na svim nivoima – od učešća u ratu pa do stepena invalidnosti, odlikovanja – ko je zaslužio, ko nije”, kaže bivši komandant 206. Viteške brigade Šemso Muminović.

Nail Jusić, vijećnik u Općinskom vijeću Živinice, koji je upravo zahvaljujući izvještavanju FTV-a izgubio status RVI-ja, nažalost, ne bira način da zaustavi one koji ukazuju na zloupotrebu statusa, u što se ekipa Federalne televizije uvjerila i na vlastitoj koži. Jusić im je oteo kameru, otišao s lica mjesta i tek nakon privođenja u lokalnu policijsku stanicu odlučio vratiti kameru sa snimljenim matrerijalom. U jednom su ipak uspjeli, zaključuje novinar FTV-a, a to je da Jusić i ini jusići više neće nezakonito dobijati novac iz budžeta.

 

FTV/Informer.ba