BiH Udarno Vijesti

Živko Budimir: Došlo je vrijeme da Thompson održi koncert u Sarajevu

Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Živko Budimir smatra da pjesme kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsonapotiču ljubav prema svom narodu“, te da je došlo vrijeme da on održi koncert u Sarajevu.

Iako je svjestan činjenice da posjetioci Thompsonovih koncerata na sebi obavezno imaju ustaška obilježja i da njegove pjesme veličaju najcrnje ideje ustaške ideologije iz vremena Drugog svjetskog rata, Budimir je rekao da potrebe pojedinaca da se pojave sa takvim obilježjima ne može biti pripisano Thompsonu nego njima.

Budimir, koji je i visokopozicionirani funkcioner Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić, potvrdio je magazinu “Dani” da je lično bio na nekoliko Thompsonovih koncerata, između ostalog, i u Mostaru gdje, kako je naglasio, nije bilo incidenata, pa ”ne vidi ni zašto bi incidenata bilo u Sarajevu”.

Antifašistička akcija BiH saopštila je danas da ih ne čudi što Budimiru ne smetaju crne uniforme i ustaški pozdrav “Za dom spremni”, kojima Thompson započinje koncerte, jer je iste, kako navode, donedavno isticala upravo njegova stranka.

Oni su naglasili da ih ne čudi ni to što Budimiru ne bodu oči ustaške uniforme i obilježja, kao ni majice sa likovima osuđenih ratnih zločinaca iz zadnja dva rata, koje nose mladi posjetioci Thompsonovih koncerata, jer je većina mladih ekstremnih desničara iz hrvatskog naroda u HSP-u.

“Čudi nas samo kako je moguće da, u vrijeme dok obavlja funkciju predsjednika FBiH Živko Budimir javno brani čovjeka koji na svom repertoaru ima i pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara u kojoj se najotvorenije veličaju ustaški zločinci, logori i ustaški zločini nad Srbima”, podsjećaju antifašisti.

Antifašisti Sarajeva i BiH poručuju Budimiru da “Sarajlije neće dopustiti okupljanje neofašista, kao ni veličanje fašizma i zločina u svome gradu”.

Thompsonov koncert zakazan za maj 2007. godine u Sarajevu otkazan je iz bezbjednosnih razloga, a himna HSP-a, jedna je od Thompsonovih pjesama.

 

Srna/Informer.ba