Intervju Vijesti

Živko Budimir: HDZ-ovi puno očekuju od Vlade

”Ne da poražene stranke ne priznaju aktualnu Vladu, nego od nje puno očekuju. Rekao bih, čak, da se svrstavju u red tzv. ugroženih ili rizičnih skupina i od ove Vlade očekuju spas,’‘ istakao je predsjednik FBiH Živko Budimir u intervjuu za Oslobođenje.

Kako komentirate nedavno održani Hrvatski narodni sabor i na njemu usvojene zaključke, odnosno rezoluciju?

Budimir: Moram priznati kako sam, nastojeći ispuniti sve obveze iz kalendara planiranih aktivnosti za tekući mjesec, bio spriječen posvetiti značajniju pozornost spomenutom događaju. Onoliko koliko sam uspio razabrati iz informacija, a koje sam dobio od svojih suradnika, radi se o stranačkom skupu, koji neki karakteriziraju kao sabor ujedinjenja dvije sestrinske stranke. Ja bih izrazio izvjesnu sumnju glede takve ocjene jer mi to više nalikuje na povratak obitelji netom odbjeglog, nestašnog adolescenta.

Izgleda da mu obitelj oprašta nekakve avanture te ga velikodušno prima natrag u svoje okrilje i, uzgred, poziva da se pokaje. Svemu tome nazoče i članovi šire obitelji, valjda, kao svjedoci tog, za obitelj, važnog događaja. Kada je u pitanju tekst, koji nazivaju rezolucijom, čini mi se kako se radi o popisu vlastitih propusta i nerealnih želja. S jedne strane je korektno to što su pobrojali sve što nisu uradili za vrijeme dok su obnašali vlast, ali je istovremeno nekorektno za te propuste tražiti odgovornost drugih i pri tome prijetiti.

Želim vjerovati kako je vrijeme ucjena i prijetnji iza nas te da ćemo, ubuduće, političke utakmice gubiti ili dobivati isključivo temeljem rezultata rada, odnosno uspješnosti.

Nije lako u oporbi

Iz dva HDZ-a poručuju kako i dalje ne priznaju novouspostavljenu vlast u FBiH te kako očekuju da OHR poništi odluku kojom je Vlada FBiH dobila legitimitet. Očekujete li promjenu odluke OHR-a?

Budimir: Naivno bi bilo očekivati da će HDZ, koji je praktično sve vrijeme od raspada bivše države bio u vlasti, tek tako se pomiriti s činjenicom da je sada oporba u FBiH. Nije, naravno, u pitanju neslaganje s ideologijom ili političkim konceptom aktualne vlasti, nego su problemi daleko prostiji, a svode se na nemirenje s činjenicom kako prelazak u oporbu, istovremeno, znači gubitak niza povlastica.

Da je tome tako, najbolje se vidi iz zahtjeva bivših HDZ-ovih dužnosnika prema Vladi FBiH, u kojima mole da im se omogući korištenje niza privilegija, odnosno da ta ista Vlada osigura, na njihovom slučaju, primjenu zakona. S tog aspekta gledano, ne da ne priznaju aktualnu Vladu, nego od nje puno očekuju. Rekao bih, čak, da se svrstavju u red tzv. ugroženih ili rizičnih skupina i od ove Vlade očekuju spas.

Što se pak tiče OHR-a, teško je vjerovati da će s njihove strane biti reakcija koje će proces konstituiranja vlasti u BiH i stvaranja pretpostavki za izlazak iz svekolike krize, usmjeriti u negativni tijek. Naprotiv, očekujem da će OHR, PIC, EU i SAD nastaviti podržavati reformski smjer, koji su zauzele stranke okupljene oko platforme i koji jedini daje realnu nadu za pozitivne pomake, kako u FBiH, tako i u BiH.

Očekujete li skoru uspostavu vlasti na državnoj razini i koje stranke bi mogle činiti vladajuću koaliciju na državnoj razini?

Budimir: Ja sam umjereni optimist kada je u pitanju uspostava vlasti na državnoj razini, iako ne isključujem mogućnost daljnjih opstrukcija u tom procesu. Nažalost, bez dodatnog angažiranja međunarodnog čimbenika vrijeme opstruiranja bi se moglo opasno produljiti. Pozitivno je to što će uspješno funkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH otupiti oštricu napada svih koji osporavaju vlast u FBiH i sprečavaju konstituiranje vlasti na razini BiH. Kada je u pitanju vladajuća koalicija na razini BiH, nema previše mogućih varijanti. Iz RS-a postoji samo jedan blok koji buduće partnere na državnoj razini može dobiti jedino u strankama u Federaciji BiH, okupljenim oko platforme s ili bez HDZ-a.

 

Hoće li i HSP biti dijelom državne vlasti?

Budimir: HSPBiH će i na državnoj razini dijeliti sudbinu stranaka okupljenih oko platforme. Ni ovog puta nismo opterećeni tzv. podjelom fotelja u državnoj vlasti, nego se isključivo zalažemo za uspostavu funkcionalne vlasti, koja će biti u stanju uhvatiti se u koštac sa svim problemima koji opterećuju BiH društvo, otvoriti procese reformi navedenih u Platformi.

Bolji život svima

Iz HSP-a su najavili kako će građani FBiH, posebno na područjima gdje žive Hrvati, uskoro osjetiti konkretno poboljšanje životnog standarda. Na koji način će se to dogoditi?

Budimir: Iskreno vjerujem kako će aktualna izvršna vlast u FBiH, svojim aktivnostima, omogućiti svima, što je prije moguće, život dostojan čovjeka. Već prvi potezi Vlade FBiH daju nam za pravo nadatise poboljšanjima, istina, ne velikim, ali realnim i konkretnim.

Tako smo svjedoci i povećanja mirovina i uštedama u funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti, a najvažniji zahvati u gospodarskoj oblasti tek slijede. Kada su u pitanju prostori na kojima su Hrvati u većini i gdje je HDZ imao monopol na sve, da ne kažem, na život, očekujem prestanak funkcioniranja vlasti na netransparentan način, samim tim, veće mogućnosti za bolje gospodarenje i veće učinke istog.

Jamac tome će biti funkcionalna i učinkovita zakonodavna i izvršna vlast na razni FBiH, a svoj doprinosću, svemu tome, nastojati dati i sam. Svim vašim čitateljima koji Uskrs slave po julijanskom ili gregorijanskom kalendaru želimsretne uskršnje blagdane.

Informer.ba