Politika Udarno Vijesti

Živko Budimir: Iza nas je turbulentna godina

Godina na isteku je zasigurno razdoblje koje će biti duže vrijeme upamćeno kako po začetku nekih pozitivnih promjena, tako i po destruktivnom djelovanju nekih od vodećih političara i političkih opcija u BiH, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

”Postizborno razdoblje, pregovori oko formiranja vlasti u Federaciji, okupljanje stranaka oko Platforme, bojkot formiranja vlasti, strukturalni dijalog o pravosuđu, uspostavljanje Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, socijalni bunt i, napose, neformiranje Vijeća ministara BiH su svakako događaji koje možemo izdvojiti kao posebno značajne u 2011′‘, navodi Budimir.

Predsjednik Federacije BiH naglašava da je bila riječ o turbulentnoj godini, u kojoj su određeni politički lideri, bez imalo ustručavanja, iznevjerili povjerenje glasača koje im je dano na općim izborima 2010., samodopadnim i egoističnim stavovima o formiranju vlasti, dok su, pak, drugi prihvatili odgovornost u okolnostima “nedovoljne” potpore biračkog tijela, preuzevši veliku odgovornost za sudbinu Bosne i Hercegovine i odnosa među narodima.

”Posebno je to vidljivo kroz činjenicu da Vijeće ministara BiH još uvijek nije konstituirano, te da još uvijek postoji blokada formiranja vlasti u Herceg-bosanskoj županiji, odnosno Kantonu 10. Takva neodgovornost prema glasačima, odnosno narodima, nije primjerena deklariranim opredjeljenjima svih političkih subjekata koji se zaklinju kako im je dobrobit naroda i građana te prosperitet osnovni cilj djelovanja”, rekao je Budimir.

Iz tako destruktivne politike, smatra on, izrodilo se ipak i nešto dobro, a to je da je takvo stanje rezultiralo promjenom vladajućih struktura u FBiH, što je uzdrmalo dosadašnje “uhodane sheme” gospodarenja ili, bolje rečeno, manipuliranja javnim dobrima u FBiH.

”Dakako, i novouspostavljena vlast može i mora funkcionirati bolje, pravičnije i s više senzibiliteta u rješavanju nagomilanih problema, a napose u građenju povjerenja među narodima. Neracionalna i nepravična, pa i nezakonita rješenja u smislu jednakopravnosti naroda te procesu odlučivanja, trebaju biti brže i energičnije otklonjena’‘, rekao je.

S obzirom da je hrvatski narod u BiH za proteklih 16 godina doveden u jednom dijelu BiH na rub egzistencije, a u drugom politički marginaliziran, ova promjena vladajućih struktura je itekako bitna i pruža neku novu nadu koja ne smije biti iznevjerena.

”Posljedice novog razočaranja imale bi trajne i nepopravljive posljedice po buduće odnose u BiH’‘, poručio je Budimir.

Konac godine je obilježio i teroristički napad na američko veleposlanstvo. Taj teroristički napad mora biti upozorenje svima u BiH, a napose segmentu sigurnosnog sustava, ali i političkih struktura koje su “zatvarale oči” pred realnošću i istinom kako je Bosna i Hercegovina suočena s problemom mogućeg terorističkog djelovanja, te da je potrebito preventivno djelovati.

”Pred Bosnom i Hercegovinom je dug i ne tako lak put na kojem će biti nužno pronaći modus vivendi u usuglašavanju drugačijih, pa čak i potpuno suprotnih stavova, koji bi BiH omogućili nastavak procesa pridruživanja euroatlantskim integracijama, ali i toliko očekivani prosperitet njenim narodima i građanima. Bilo bi dobro u 2012. godinu ući s formiranim Vijećem ministara, uz uvjet da njegovo formiranje ne bude novi razlog međusobnih sukoba. Narodi i građani od nove vlasti očekuju da intenzivno i predano radi na promjeni Izbornog zakona i Ustava te iznalaženju rješenja problema koji ugrožavaju međunarodni položaj BiH, a to su slučaj Sejdić – Finci, popis stanovništva i Zakon o državnoj  pomoći. Pored ovoga, gotovo se podrazumijeva da je potrebno učiniti sve da dođe do gospodarskog oporavka jer je to conditio sine qua non za bilo kakav zahvat u politički sustav”, rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

 

Fena/Informer.ba