Politika Udarno Vijesti

Živko Budimir: Ne podržavam politiku ministra Heleza

Predsjednik Federacije BiH Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je da ne podržava politiku federalnog Ministarstva boračko-invalidske zaštite i smatra da ministar Zukan Helez i njegovi saradnici nemaju isti odnos prema pripadnicima Armije BiH i HVO-a.

“Zadatak ovog ministarstva, a time i ministra, nije bavljenje istraživanjem događaja u prošlosti i kreiranjem slika u javnosti o njima, već briga o boračkoj populaciji“, rekao je Budimir.

On kaže da su nedopustive izjave, pa čak i službeni akti, ministra Heleza u kojima on tvrdi da na prostorima koje je u vrijeme rata u BiH kontrolisala Armija BiH nije bilo logora, već da su to bili legalni zatvori u koje su zatvarani prekršioci zakona.

Time se, istakao je Budimir, poništavaju pravosnažne sudske presude i vrijeđaju osjećanja svih onih koji su po takvim logorima bili, te narušava proces pomirenja naroda u BiH.

“S obzirom na poseban senzibilitet ljudi i teme kojima se Ministarstvo bavi, smatram pogrešnim i kadrovsku politiku tog ministarstva, posebno u izboru savjetnika”, rekao je Budimir za  “Oslobođenje”.

On navodi da niti jedan savjetnik ministra nije iz drugog naroda, te da postoje ozbiljni prigovori svjedoka da su neki od savjetnika, pa čak i pomoćnika u Ministarstvu boračko-invalidske zaštite osumnjičeni da su tokom sukoba Armije BiH i HVO učestvovali u maltretiranjima zatvorenih.

 

Srna/Informer.ba