BiH Crna hronika Vijesti

Živko Budimir pomilovao okorjelog kriminalca

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pomilovao je svojom odlukom jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji se u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica nalazio na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Inkognito” krajem 2008. godine.

Hadžić, koji se ubraja u članove zločinačke organizacije Zijada Turkovića, otpušten je iz KPZ-a Zenica juče u poslijepodnevnim časovima.

Budimir je ovu odluku donio uprkos negativnom mišljenju Kantonalnog suda u Sarajevu jer se protiv Hadžića vodi nekoliko postupaka za teška krivična djela – ubistvo i pokušaj ubistva, piše današnji “Dnevni avaz”.

Hadžić je nakon višemjesečnog skrivanja od zatvorske kazne, na osnovu Interpolove potjernice 5. marta ove godine uhapšen u Hrvatskoj, a njega su 3. aprila na Graničnom prelazu Gradiška preuzeli pripadnici Sudske policije Federacije i sproveli na izdržavanje zatvorske kazne u KPZ Zenica.

Mersed Hadžić je zet Margarete Hadžić, zvane Marga, koja je vođa tuzlanskog narko-kartela.

Ona se trenutno nalazi u pritvoru zbog oružanog sukoba od 27. aprila u Tuzli u kojem je ranila dva policajca.

Predsjednik Federacije je tokom 2011. godine pomilovao 96 osuđenika, od čega je bilo čak 35 ubica.

Prema izvještaju o pomilovanjima, za čak 85 slučajeva saglasnost nisu dali prvostepeni sudovi i federalno Ministarstvo pravde, navodi list.

Nezavisne/Informer.ba