BiH Izdvojeno Vijesti

Živko Budimir: Posavinu urediti kao distrikt

Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Živko Budimir iznio je novom pomoćniku zamjenika državnog sekretara SAD za pitanja Evrope i Evroazije Filipu Rikeru i američkom ambasadoru u BiH Patricku Moonu svoj prijedlog o uređenju Posavine kao distrikta, ocijenivši da bi to “doprinijelo stabilizaciji BiH“.

To je rješenje za Posavinu koje nikome neće ugroziti sadašnju poziciju, umanjiti postojeća prava, ali će zasigurno cijeli prostor učiniti privredno snažnijim, sigurnijim i perspektivnijim. Omogućiće se potpuni povratak izbjeglih i raseljenih, efikasnija borba protiv svih oblika kriminala i korupcije i iskorijeniti svi oblici diskriminacije“, rekao je Budimir.

On je naglasio da distrikt Posavina “ne znači ukidanje Republike Srpske /RS/ niti mu je cilj smanjenje teritorije Republike Srpske /RS/, već privredni razvoj Posavine, povratak prognanih i politička stabilizacija BiH“.

Sagovornici su razgovarali i o nedavnom napadu na američku Ambasadu u BiH, saopšteno je iz Budimirovog kabineta. Riker je ponovio javno iznesen stav da je riječ o aktu pojedinca i da ga tako treba tretirati.

Budimir je izrazio uvjerenje da će ovaj teroristički čin ojačati svijest kako su SAD i BiH uzajamno upućene jedna na drugu u svim situacijama, a posebno u ovako izrazito opasnim i složenim.

Tokom susreta se razgovaralo i o evroatlantskim integracijama BiH i konstituisanju vlasti n nivou BiH kao preduslovu za te integracije.

Riker je istakao podršku SAD u formiranju vlasti koja će BiH učiniti stabilnijom i funkcionalnijom državom, naglasivši kako će SAD i dalje aktivno pomagati BiH da iznađe rješenja za probleme koje je koče na putu ka Evropskoj uniji /EU/ i NATO savezu.

Budimir je istakao da FBiH može biti efikasnija, posebno po pitanju administracije, ali i izjednačavanja prava naroda i građana koji u njoj žive.

Preduzimam sve korake kako bi FBiH funkcionisala kao entitet ravnopravnih naroda i građana i kako bi se ravnopravnost uspostavila na prostoru cijele BiH. Današnja situacija u BiH ne odgovara njenim stanovnicima i zbog toga ne treba bježati od promjena. Promjene su nužne“, istakao je Budimir.

 

Srna/Informer.ba