BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Živko Budimir: Rado ću prisustvovati Tompsonovom koncertu u Sarajevu

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir izjavio je da će rado prisustvovati koncertu kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, ako bude organizovan u Sarajevu.

U Tompsonovim pjesmama nema mržnje prema ljudima, poziva se na ljubav prema narodu, domovini, na univerzalne vrijednosti. Tompson nije autor pjesama koje veličaju zločine i takve pjesme ne izvodi“, tvrdi Budimir koji kaže da najradije pjevuši Tompsonovu pjesmu “Prijatelji”.

Udruženje antifašista ANTIFA osudilo je njegove ranije izjave da je došlo vrijeme da Tompson održi koncert u Sarajevu, zaključujući da mu ne smetaju ustaške uniforme i majice sa likovima osuđenih ratnih zločinaca koje se nose na tim koncertima.

Za ovu i druge osude njegove izjave, Budimir koji je visokopozicionirani funkcioner Hrvatske stranke prava, rekao je da više govore o onima koji tako misle, nego o njemu.

Navodeći da u Bihaću postoji Ulica Rasima Delića, osuđenog za ratne zločine, Budimir je zatražio jednak tretman prema svima, jednake kriterijume za svoj i drugi narod.

Upravo takav pristup zagovaram. Zato i jesam ovako napadan! To mi je pokazatelj da sam na pravom putu“, ubijeđen je Budimir.

Predsjednik FBiH nedavno je u intervjuu za sedmičnik “Dani” rekao da pjesme kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsonapodstiču ljubav prema svom narodu“, te da je došlo vrijeme da on održi koncert u Sarajevu.

Iako je svjestan činjenice da posjetioci Tompsonovih koncerata na sebi obavezno imaju ustaška obilježja i da njegove pjesme veličaju najcrnje ideje ustaške ideologije iz vremena Drugog svjetskog rata, Budimir je u tom intervjuu rekao da potrebe pojedinaca da se pojave sa takvim obilježjima ne mogu biti pripisane Tompsonu nego njima.

Budimir je i ranije prisusutvovao Tompsonovim koncertima.

 

Srna/Informer.ba