Politika Udarno Vijesti

Zlatko Lagumdžija u dvodnevnoj posjeti Washingtonu

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija nalazi se u dvodnevnoj posjeti Washingtonu gdje će učestvovati na konferenciji Vrijeme za promjene: Novi transatlantski pristup zapadnom Balkanu u organizaciji Centra za međunarodne strateške studije.

Lagumdžija će održati i niz susreta sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, kao i nevladinih organizacija.

Prvi dan posjete Lagumdžija je imao susrete sa predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), Kennethom Wollackom i predsjednikom Nacionalne fondacije za demokratiju (NED), Carlom Gershmanom.

Tokom susreta sa Wollackom, sagovornici su se složili da pet politika, koje su činile okosnicu SDP-ovog izbornog programa, predstavljaju temeljni pravac rada vlada u kojima SDP ima vodeću ulogu.

Lagumdžija je naglasio da SDP insistira da se i Vijeće ministara formira oko konkretnog seta mjera koje su potrebne da se podrži rad nižih nivoa vlasti na implementaciji SDP-ovih pet politika, s dodatnim akcentom na ispunjavanje uvjeta za članstvo u NATO i EU.

Na kraju je zaključeno da se saradnja SDP-a i NDI-a nastavlja na izradi konkretnih politika za lokalne zajednice u idućoj godini.

Tokom susreta sa Carlom Gershmanom, Lagumdžija je izrazio uvjerenje da će prošlogodišnje preporuke vodećih eksperata za ustavno pravo, koje je NED okupio radi kreiranja prijedloga za pravljenje funkcionalnog ustavnog uređenja BiH, biti temelj za predstojeću debatu o unapređenju ustava.

Sagovornici su se složili da je učešće organizacija civilnog društva u ovoj debati od ključnog značaja za uspješno usklađivanje ustava sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

 

Fena/Informer.ba