Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Zlatko Lagumdžija i Damir Hadžić kandidati za novi saziv Vijeća ministara BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH odlučilo je danas na sjednici u Sarajevu da kandidati ove stranke za ministarske pozicije na državnom nivou budu Zlatko Lagumdžija i Damir Hadžić.

Kako je saopćeno iz Centra za informisanje SDP-a BiH, Predsjedništvo je u potpunosti podržalo dosadašnje aktivnosti predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, tokom pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH i prihvatilo dogovor koji je danas postigao s predsjednikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem.

Kao rezultat razgovora sa SDA i HDZ-om, SDP-u će pripasti pozicije zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova BiH, ministra prometa i komunikacija, te zamjenici ministra sigurnosti, civilnih poslova i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji će dolaziti iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i iz reda ostalih.

Predsjedništvo je verificiralo kandidate za zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova, predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju, i za ministra prometa i komunikacija potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića.

Imajući u vidu da je za sutra, 12. januara, zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi zvanično trebao biti imenovan Vjekoslav Bevanda za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, Predsjedništvo SDP-a je napravilo platformu za razgovore s mandatarom koji će dobiti podršku SDP-a u parlamentu.

 

Fena/Informer.ba