Politika Udarno Vijesti

Zlatko Lagumdžija: Naredna četiri mjeseca ključna da bi BIH stigla Srbiju

BiH sada treba da učini sve kako bi stigla Srbiju, koja je dobila status kandidata za članstvo u EU, i o tome će biti odlučivano u naredna tri do četiri mjeseca, rekao je danas ministar inostranih poslova BiH Zlako Lagumdžija.

On je naglasio da će naredna tri, četiri mjeseca biti test za sve nivoe vlasti u BiH, a prvi test je uspostavljanje fiskalnog okvira kako bi mogao biti donesen budžet u narednih mjesec dana.

On je naglasio da budžet nije samo bitan za institucije BiH, već i za entitete. “Ukoliko BiH ne bi imala budžet za 2012. do kraja ovog mjeseca, to bi bila strašna poruka međunarodnim institucijama i stranim investitorima i to bi imalo refleksije na rad vlada Republike Srpske i Federacije BiH”, rekao je Lagumdžija.

On je naglasio da je veoma važno da aplikacija BiH za članstvo u EU bude kredibilna, navodeći da to zahtijeva da se “učini nešto u implementaciji odluke ‘Sejdić-Finci’“, što će biti dio političkog dogovora u narednih mjesec-dva.

“Kada sve to uradimo, onda se možemo početi približavati Srbiji na njenom putu“, dodao je Lagumdžija.

Takođe je najavio da će iduće sedmice sa članovima Predsjedništva BiH analizirati pitanje viza za Kosovo i vidjeti kako su ostale zemlje koje nisu priznale Kosovo riješile to pitanje.

“Rješavanje viza ne znači priznanje Kosova”, rekao je Lagumdžija novinarima nakon sastanka sa premijerom FBIH Nerminom Nikšićem.

Ministar inostranih poslova BiH ragovarao je sa Nikšićem i o ekonomskoj diplomatiji, ocijenivši da je Vlada FBiH jedan od ključnih aktera ekonomskih reformi i nosilac privrednih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, tokom razgovora su posebnu pažnju posvetili saradnji sa MMF-om, Svjetskom bankom, EBRD-om.

Lagumdžija je ponovio da MIP treba da bude servis svim institucijama u BiH i svim nivoima vlasti.

On je rekao da su prioriteti MIP-a BiH ubrzanje puta ka NATO-u i evropskim integracijama i pospješivanje dinamike saradnje sa susjedima, a sve u funkciji unutrašnje kohezije u društvu radi veće političke, ekonomske i socijalne stabilnosti u BiH, sa fokusom na ekonomiju.

“MIP će biti tehničko-tehnološka i stručna pomoć svakome ko učestvuje u ovom procesu”, dodao je Lagumdžja.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je naglasio da federalna Vlada neće biti “usko grlo” kada je riječ o izvršavanju obaveza BiH na putu eropskih integracija.

“Obaveza nam je da stvorimo ambijent u kojem će građani moći da žive od svog rada”, rekao je Nikšić.

Generirati pozitivnu atmosferu za strana ulaganja

Evropske integracije Bosne i Hercegovine te poslovna diplomacija bili su u fokusu razgovora danas tokom posjete novoimenovanog ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

Obraćajući se novinarima nakon toga, Lagumdžija i predsjedavajući tog doma Denis Zvizdić jednako su ocijenili susret.

Lagumdžija je, informirajući na sastanku o poslovnoj diplomaciji, izrazio očekivanje da će federalni nivo generirati pozitivnu atmosferu za strana ulaganja u Bosni i Hercegovini te privredni razvoj.

U tom kontekstu je Zvizdić najavio sporazume Parlamenta Federacije s pokrajinskim parlamentima Štajerske, Burse i još nekih područja u svijetu te naglasio i otvaranje vrlo kvalitetne suradnje s parlamentom Republike Srpske.

Zvizdić je novinarima naglasio evropske intergacije BiH kao jednu od strateških odrednica Parlamenta Federacije u aktuelnom mandatu, odnosno ustavnu nadležnost tog nivoa u podršci državi.

Današnji susret je početak mnogo bolje saradnje, ocijenio je.

Posjeta ministra vanjskih poslova BiH zvaničnicima u Federalnom parlamentu te premijeru Nerminu Nikšiću, uz sastanke koje je ranije imao u Banjoj Luci i Brčkom i koju mu u ponedjeljak predstoje sa čelnicima Federacije BiH, završnica su ovog kruga njegovih razgovora s drugim nivoom vlasti u BiH, kako je rekao.

Najavio je da će se nakon toga sastati s gradonačelnicima većih gradova, rektorima univerziteta i privrednicima.

 

Fena/Informer.ba