Izdvojeno Politika Vijesti

Zlatko Lagumdžija: SDP spreman i na vanredne izbore

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je na današnjem vanrednom Kongresu stranke da je ova partija spremna za raspisivanje vanrednih izbora i to ako je potrebno odmah.

SDP je spreman za raspisivanje vanrednih izbora i ako se ne formira Vijeće ministara BiH i ako se formira ali ne bude davao rezultate. On je dodao da je SDP spreman da buduće Vijeće ministara BiH bude formiran i bez njih.

Lider SDP-a tvrdi da današnji Kongres nije sazvan zbog vandrednog stanja u SDP-u, već zbog “vandrednog stanja u u BiH”.

Glavni odbor SDP-a saopštio je ranije da je odluka o održavanju vanrednog Kongresa donesena zbog ozbiljnog političkog trenutka i evidentno najveće političke krize u BiH nakon Dejtona.

Lagumdžija je rekao da je na današnjem vanrednom Kongresu planirao da se povuče sa pozicije predsjednika stranke i da to mjesto ustupi predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću ili načelniku sarajevske općine Novi Grad Damiru Hadžiću.

On je naveo da je razgovarao s njima o tome, ali je u tim razmišljanjima i prijedlozima ostao u manjini, odnosno sam, te da je to razlog što na Kongresu nije otvarao tu temu.

 

Srna/Informer.ba