Intervju Vijesti

Zlatko Lagumdžija: U Ministarstvu vanjskih poslova se mora izvršiti ‘čistka i pranje’ od afera

Kada sam došao u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH 2001. godine, ta institucija je bila kao septička jama. Sada, prema onome što čujem i znam, čini mi se da je došla u situaciju da je kao kanalizacija, rekaoje u intervjuu za “Glas Srpske” lider SDP-a BiH i kandidat za novog ministra vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

Možda je ovo nediplomatski rječnik, ali situacija je takva da se, čini mi se, osim na ovakav način drugačije ne može okarakterisati – dodao je Lagumdžija i upozorio da se MVP mora očistiti od mnogobrojnih afera koje su ga potresale u proteklom periodu.

GLAS: Bili ste već ministar vanjskih poslova BiH i bićete ponovo. Kako vidite atmosferu u MVP-u?

LAGUMDžIJA: Kada sam u MVP došao 2001. godine, ta institucija bila je kao septička jama. Sada, po onome što čujem i znam, čini mi se da je došla u situaciju da je kao kanalizacija. Možda je ovo nediplomatski rječnik, ali situacija je takva da se, čini mi se, osim na ovakav način drugačije ne može okarakterisati.

GLAS: Kada je riječ o MVP-u, šta očekujete da će Vas tamo dočekati jer su ovo ministarstvo proteklih godina pratile afere?

LAGUMDžIJA: Iz tog ministarstva su stizale različite afere i to nije dobro, te će stoga morati u prvom redu da se u ovoj instituciji izvrši čistka i pranje od afera. Moraće se napraviti jedna ozbiljna inventura. Pokušaću napraviti drugačije odnose između MVP-a i Predsjedništva, kao i drugačije odnose u samom Ministarstvu.

Ministarstvo ne treba da bude kreator afera nego kreator rješenja, naročito kada je u pitanju ugled BiH. Moram reći da nemam namjeru biti ministar unutrašnjih poslova u MVP-u. Nije Ministarstvo tu da se bavi tenderima, kupovinom knjiga, slika i raspoređivanjem sekretara “mojih prijatelja” po bijelom svijetu. To nije posao kojim se bavi ministar, ali te se stvari očigledno moraju dovesti u red.

GLAS: Šta to konkretno imate namjeru da uradite?

LAGUMDžIJA: U MVP-u očito treba napraviti kadrovsko filtriranje i provjetravanje koje mora da odražava strukturu BiH kao zemlje tri jednakopravna naroda i dva entiteta. Smatram da MVP treba da ima ulogu stvarnog servisa svim nivoima vlasti i lokalnim zajednicama kada je riječ o ekonomskoj diplomatiji.

Mora se poraditi na novom imidžu BiH, odnosno ponovnom osvježavanju imidža BiH kao zemlje koja traži rješenja u regionu, a ne kao zemlje koja za sva rješenja nađe dva problema.

GLAS: Kakve ćete poteze povući kada je riječ o DKP mreži, odnosno da li je ona ovakva kakva jeste preskupa za BiH?

LAGUMDžIJA: Postoje neke stvari koje se mogu drugačije organizaciono riješiti. O DKP mreži odlučuje Predsjedništvo i zaista je, kada je riječ o DKP mreži, potrebno napraviti jednu ozbiljnu analizu i vidjeti kako se unutrašnjim prestrukturisanjem određene stvari mogu popraviti.

GLAS: U MVP-u ovih dana Sektor za zaštitu tajnih podataka Ministarstva sigurnosti BiH provjerava kakva su to dokumenta uništavana i iznošena iz MVP-a?

LAGUMDžIJA: Vjerujem da će nadležne službe utvrditi šta se tamo dešavalo, koja dokumenta su uništavana i da li je to činjeno u skladu sa propisanim procedurama. Vjerujem da će utvrditi da li je među tim dokumentima bilo i onih koja su bila sa oznakom tajnosti i koja nikako nisu smjela da se uništavaju.

Nijedan dopis koji je stizao na MVP nije privatna pošta pojedinca jer valjda privatnu poštu prima na kućnu adresu. Stoga ni pojedinac sam ne može odlučiti šta i kako se treba uništavati. Uostalom, to što su mediji pisali danima samo je jedna u nizu afera kojima je MVP obilovao proteklih godina. Tamo se zaista mora napraviti veliko pospremanje jer MVP ne smije kao do sada biti privatno vlasništvo jednog čovjeka.

GLAS: Očekujete li da će novi saziv Vijeća ministara raditi efikasno?

LAGUMDžIJA: U svemu ovome najvažnije je, u prvom redu, da se dođe do Vijeća ministara i da konačno ova institucija počne raditi posao u dobroj atmosferi, što očekujemo svi. Ohrabren sam razgovorom sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i saglasan sa njegovim najavama u ekspozeu prilikom obraćanja pred Parlamentom BiH.

Već sam obavio razgovore sa članovima Predsjedništva BiH, kako sa predsjedavajućim Željkom Komšićem, tako i sa članovima Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem o tome kako da svi skupa kreiramo pozitivnu atmosferu kada je o spoljnoj politici riječ.

Pošto Predsjedništvo BiH ima ustavnu nadležnost kada je riječ o spoljnoj politici koja obavezuje ministra, smatram da Ministarstvo treba da ima punu saradnju sa Predsjedništvom.

GLAS: Šta će u tom smislu biti prioriteti?

LAGUMDžIJA:  U prvom redu, to su naši odnosi sa susjedima koje treba staviti u sasvim drugu ravan.  Naprosto, zajednički nam je interes ulazak u EU i NATO. Čim se tamo nađemo, biće nam bolje. Sa EU treba da vidimo kako da se taj proces ubrza. Kada je riječ o NATO-u, i to treba da bude u vrhu prioriteta i očekujem da ćemo za samit u Čikagu u maju moći nešto da uradimo.

GLAS: Kakvi su sada odnosi SDP-a i SNSD-a?

LAGUMDžIJA: Neki su drugačije mislili, a na kraju se ispostavilo da za tuču treba jedno, a za ljubav dvoje. Što se mene tiče, ja neću biti taj jedan koji traži svađu.

Svima nama bolje je da se zajedno okrenemo budućnosti i izgradnji ove zemlje, a to je, prije svega, suočavanje sa ekonomskim i socijalnim problemima, a ne da uveseljavamo narod jer i u jednom i u drugom entitetu postoji oko 42 posto nezaposlenih.

Zato i  SNSD, i SDS, i dva HDZ-a, SDP i SDA treba da budu zajedno dio rješenja ovih pitanja. Mi smo spremni na saradnju s njima.

 

Glas Srpse/Informer.ba