Svijet Udarno Vijesti

Zlato je na Zemlju stiglo iz svemira, tvrde naučnici

I dok cijena zlata obara nove rekorde, istraživači Univerziteta u Bristolu otkrivaju da je ono na Zemlju stiglo iz svemira, zajedno sa kišom meteorita.

Zemljina kora i plašt sadrže daleko više zlata nego što bi se prema postojećim modelima formiranja planeta moglo pretpostaviti.

Britanski naučnici su analizirali neke od najstarijih stijena na Zemlji i pokazali da je zlato zapravo metal koji je “uvezen iz svemira” i da je na našu planetu stiglo mnogo kasnije nakon njenog formiranja.

U studiji objavljenoj u časopisu Nejčer oni objašnjavaju da je tokom formiranja Zemlje, gvožđe potonulo u središte planete, čineći njeno jezgro, što je trebalo da se dogodi i sa plemenitim metalima.

U zemljinoj kori i plaštu ne bi trebalo dakle da bude siderofilnih elemenata. Budući da zlato često pronalazimo blizu same površine, moguće je zaključiti da je na Zemlju stiglo naknadno, u vrijeme kada se naša planeta potpuno ohladila, navode naučnici.

MJerenjem izotopa u stijenama na Grenlandu, starih skoro četiri milijarde godina, naučnici su uspjeli da ustanove datum kada je iz svemira stigla “pošiljka” sa zlatom i povežu ga sa tzv. “terminalnim bombardovanjem” kada je na zemlju palo 20 milijardi milijardi tona asteroidnog materijala.

Zemlja je nastala efektom grudve snijega ili akrecije prije 4,55 milijardi godina. Jezgro od gvožđa sa mješavinom plemenitih metala formirano je odmah potom, u roku od nekoliko miliona godina.

Sudar svemirskog tijela veličine Marsa i Zemlje doveo je do nastanka Mjeseca i okončao formiranje naše planete. Da je zlata bilo na našoj planeti dotad bi se našlo zarobljeno u zemljinom jezgru, prenosi Tanjug.

Prije oko 3,9 milijardi godina, Zemlja je zasuta ogromnom količinom meteorita koji su na Zemlju donijeli na tone zlata.

 

Informer.ba