Svijet Udarno Video Vijesti

Zločin koji je šokirao svijet: U Bijeloj kući učenike brutalno tukli, silovali i ubijali

Američki naučnici pronašli su evidenciju o 98 smrtnih slučajeva i grobove u školi za dječake Dozier u gradu Mariana na Floridi. U zgradi sa 11 soba nazvanom Bijela kuća, učenici su brutalno premlaćivani, silovani i ubijani.

Istražitelji su pronašli najmanje 50 grobova. Vjeruju da je ukupno najmanje 96 djece, u dobi od 6 do 18 godina, i dvoje odraslih, ubijeno u razdoblju između 1911. i 1973. godine. Strahuje se da žrtava ima i više. Istražitelji zbog Zakona o privatnosti nemaju pristup dokumentima nakon 1960, a pronalaženje kostiju na terenu je otežano zbog gustog rastinja.

Ovi zastrašujući dokazi – a očekuje se da će ih biti još – pokrenuli su uznemirujuća pitanja o radu ove škole koja je zbog istrage zatvorena, njezinom osoblju i državi.

Grupa bivših učenika tužila je 2010. godine državu, ali je njihova je tužba odbačena zbog zastarjelosti. Drugi učenici su napisali knjigu o svojim iskustvima.

Dozier je bila državna škola za dječake problematičnog ponašanja. Veliki broj afroamerikanaca je nestao, a njihove porodice im nikada nisu uspjele ući u trag.

Škola je tvrdila da su pobjegli, ali sada se ispostavlja da su mnogi od ovih pokušaja bijega zapravo okočani nasilnom smrću.

Istraživanja su pokazala da su neki učenici umrli od jakog udarca u glavu, dok je u dva slučaja uzrok smrti ranjavanje vatrenim oružjem.

 

Smedia/Informer.ba