Svijet Udarno Vijesti

Zločinac Milan Lukić: Nisam ubica, volim muslimane

Ratni zločinac Milan Lukić (44), koga je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanima u Višegradu 1992. godine, rekao je danas da ove zločine nije počinio, da nije ubica i da voli muslimane.

Tribunal je u ljeto 2009. godine Lukića osudio na doživotni zatvor, a njegovog rođaka Sredoja Lukića (50) na 30 godina zatvora.

Milan Lukić je rekao sudijama da “nije ubica, niti fašista” i da se “viteški borio i ponašao u ratu i u miru, pošteno i časno”. “Pogledajte moje lice i oči – zar vam ličim na nekoga ko bi ubijao žene, djecu i starce, bilo koga?”, upitao je Milan Lukić članove žalbenog vijeća.

On je rekao da nije bio vođa srpskih paravojski u Višegradu i da, kao rezervni policajac, nikoga nije zlostavljao, optuživši predsjednika lokalnog kriznog štaba i šefa policije za zločine nad muslimanima.

“Ja volim muslimane, oni su moja braća, kultura nam je ista. Nisam fašista i žao mi je mog naroda što je nastradao”
, rekao je Milan Lukić.

Sredoje Lukić je sudijama rekao da se “ograđuje od diskusije prethodnika”. “Niko nema pravo da govori u moje ime osim mene i mog advokata. O tome da li sam kriv ili nisam, uz sve poštovanje, prepuštam vama da ocijenite“, rekao je Sredoje Lukić članovima žalbenog vijeća.

Branioci su sugerisali da bi Milanu Lukiću trebalo smanjiti kaznu zato što nije dokazano da je on počinio krivično djelo istrebljenja – spaljivanjem muslimanskih civila u dvije kuće u Višegradu. Za dokazivanje istrebljenja je, prema mišljenju odbrane, potreban veći broj žrtava od 119, koliko ih je po presudi Lukićima bilo.

Branioci Tomislav Višnjić i Dejan Ivetić dovodili su u pitanje i ispravnost postupka identifikacije Milana Lukića kao počinioca zločina, sugerišući da su glasine u ratnom haosu doprinijele da ga svjedoci “vide” i tamo gdje nije bio.

Branilac Đuro Čepić ocijenio je kao nepouzdane iskaze svjedoka koji su identifikovali Sredoja Lukića. Odbrana nije sporila da je Lukić bio prisutan kada su, ranije tog dana, muslimani u drugoj kući bili zatvoreni i opljačkani.

Optužba je zatražila da žalbe odbrane Milana i Sredoja Lukića budu odbačene zato što je prvostepeno vijeće, pri donošenju presude, te argumente već razmotrilo i odbacilo.

Žalbeno vijeće Tribunala, kojim predsjedava sudija Mehmet Ginej, izreći će naknadno konačnu presudu Lukićima.

Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. godine u Argentini, a Sredoje Lukić se Tribunalu predao 14 septembra iste godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom obojica su izjavila da nisu krivi.

Okružni sud u Beogradu je Milana Lukić u odsustvu osudio na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva muslimana iz pribojskog sela Sjeverin 1992. godine.

 

Srna/Informer.ba