Region Vijesti

Zločinac Ratko Mladić u ponedjeljak se neće pojaviti pred Haškim tribunalom!

Zločinac Ratko Mladić neće se pojaviti na nastavku suđenja u Haškom tribunalu zakazanom za ponedjeljak, 4. jula, kada bi trebalo da se izjasni o optužnici, jer nije odobrena njegova lista branilaca, potvrdio je njegov advokat Miloš Šaljić.

Šaljić je rekao za RTRS da on najvjerovatnije neće moći da brani Mladića pred Haškim tribunalom, jer ne govori engleski jezik koji je zvanični jezik Tribunala, što je jedan od uslova koje branilac mora da ispunjava, prenosi Srna.

S obzirom da ne govorim engleski jezik, očekujem da će oni odbiti sadašnju listi pa ćemo onda mi da nudimo novu“, rekao je Šaljić, koji je bio na listi branilaca, uz ruskog advokata Aleksandra Mezjajeva, koju je predložio Mladić.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić rekla je da, prema pravilniku Haškog tribunala, branioci moraju da isupnjavaju određene uslove koji se odnose na njihove kvalifikacije, iskustvo i znanje zvaničnog jezika.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz, koji zajedno sa Šaljićem boravi u Hagu, potvrdio je da je Mladića posjetio i advokat iz RS, mogući član tima odbrane, ali su on i advokat Šaljić odbili su da otkriju njegovo ime. Prema njihovim riječima, odbrana Mladića koštaće oko dva miliona eura. Ćurguz i Šaljić su prenijeli susgestiju Mladića da novac iz fondacije “Istina” ne smije biti potrošen isključivo na njegovu odbranu.

Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking zatražio je juče produženje roka za imenovanje zastupnika odbrane zločinca Ratka Mladića, zato što još nije završen proces provjere kvalifikacija i podobnosti osoba koje je optuženi odabrao da budu njegovi stalni zastupnici.

Zlikovac Ratko Mladić je uhapšen 26. maja u Srbiji, u Haški tribunal je prebačen 31. maja, a za njegovo prvo pojavljivanje pred sudom, 3. juna, sekretar je kao privremenog zastupnika imenovao advokata iz Beograda Aleksandra Aleksića, koji se nalazi na listi zastupnika koji brane optužene pred Tribunalom. Mladić bi u ponedjeljak 4. jula trebalo da se izjasni o krivici, a ukoliko to ne učini sudsko vijeće će konstatovati da se optuženi ne osjeća krivim ni po jednoj od 11 tačaka optužnice koja ga tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH.

 

Informer.ba