Region Udarno Vijesti

Zločinac Ratko Mladić videolinkom svjedoči na suđenju svojim jatacima

Haški optuženik Ratko Mladić svjedočit će videolinkom iz Haškog tribunala u srijedu na suđenju optuženima za njegovo skrivanje od 2002. do 2006. godine.

Videokonferencijska veza bit će uspostavljena između beogradskog suda i Tribunala u Haagu kako bi Mladić bio saslušan kao svjedok u procesu protiv svojih jataka.
Mladić se gotovo 15 godina skrivao od Haškog tribunala, dok 26. maja 2010. nije uhapšen u selu Lazarevo u Srbiji, a šest dana kasnije izručen Haagu.

Suđenje jatacima koje je 21. decembra 2011. ponovo krenulo ispočetka poslije ukidanja prvostepene presude kojom su bili oslobođeni optužbi nastavlja se u utorak, kada će biti saslušani drugi svjedoci u tom postupku.

Optuženi su mahom izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i tokom suđenja su svi, osim generala Marka Lugonje, negirali da su skrivali Mladića.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator “jataka” u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Na optuženičkoj klupi je desetero optuženih, koji su krajem 2010. bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja, javio je Tanjug.

Ukinutom presudom Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

 

Fena/Informer.ba