Svijet Udarno Vijesti

Zločinac Veselin Šljivančanin pušten na slobodu

Odlukom predsjednika Haškog tribunala, oficir nekadašnje Jugoslovenske narodne armije /JNA/ Veselin Šljivančanin pušten je na slobodu, nakon što je oslužio dvije trećine kazne – javlja dopisnik Srne.

Odluka je 5. jula donesena kao povjerljiva, i u Tribunalu odbjavljena danas.

Šljivančanin, jedan od komandanata JNA u bici za Vukovar, uhapšen je u Beogradu 13. juna 2003. godine, a u Haški tribunal je izručen 1. jula te  godine.

Haški tribunal optužio ga je 7. novembra 1995, zajedno sa Miletom Mrkšićem i Miroslavom Radićem (Vukovarska trojka), kao i sa ondašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem, za masovno ubistvo na farmi Ovčara.

U septembru 2007. godine sudsko vijeće Haškog tribunala nepravnosnažno je osudilo Šljivančanina na pet godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja hrvatskih zarobljenika na Ovčari, 20. novembra 1991, a oslobodilo krivice za ubistvo.

Pošto je u istražnom zatvoru proveo više od četiri  godine, sud ga je u decembru 2007. prijevremeno oslobodio. Odlukom Žalbenog vijeća Tribunala kazna mu je 5. maja 2009. povećana na 17 godina.

Tribunal u Hagu je 8. decembra 2010. donio novu presudu kojom je kazna smanjena na 10 godina, što je bio prvi put da apelaciono vijeće poslije vanrednog preispitivanja, poništi svoju prethodnu pravosnažnu presudu.

Šljivačanin je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje u mučenju tih zarobljenika.

 

Srna/Informer.ba