Crna hronika Udarno Vijesti

Zločini Zijada Turkovića: Sead Dumanjić otkriva kako su skrivani leševi

Nakon što su inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Federalne uprave policije (FUP) na prethodnom ročištu objasnili način na koji su u istrazi razotkrili djelovanje zločinačke organizacije Zijada Turkovića za danas je u Sudu BiH zakazan nastavak suđenja.

Priznanje krivnje

Tužioci će početi saslušanjem člana organizacije Seada Dumanjića, koji je odlučio svjedočiti protiv svog bivšeg nalogodavca.

Dumanjić je potpisao sporazum o priznanju krivnje na osnovu kojeg je osuđen na pet godina zatvora i trenutno se nalazi na izdržavanju kazne. On je odveo tužioce i policiju na Ivan-sedlo i pokazao grobnicu u kojoj su bila tijela Marija Tolića i Vernera Ajdarija, koje je hicima iz pištolja s prigušivačem likvidirao optuženi Milenko Lakić. Dumanjićeva uloga bila je da pripremi zločine i sakrije tragove ubistava.

On je s Tužilaštvom počeo sarađivati kada je, ujesen prošle godine, zatražio da ga  zastupa advokat Faruk Balijagić. Advokat je u jučerašnjoj izjavi našem listu kazao da je odmah kada je preuzeo odbranu, “vidio da se radi o vrlo ozbiljnoj zločinačkoj organizaciji”.

Najveća istraga

Pitao sam Dumanjića šta očekuje od mene kao branioca, a on je rekao da se odlučio da govori istinu i da se njom jedino može odbraniti. Sjećam se 28. decembra prošle godine kada smo u strogoj tajnosti otišli na Ivan-sedlo da nam Dumanjić pokaže leševe. Ono što me posebno iznenadilo je mjesto gdje su leševi pronađeni. Da sam stotinu puta došao na to mjesto, nikada ih ne bih mogao pronaći, jer se radilo o vrlo zabačenom i nepristupačnom terenu. Tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković zajedno s glavnim tužiocem Miloradom Barašinom bili su “pravi stroj”. Stajao sam s Dumanjićem i posmatrao kako ovaj tužilački stroj vrlo dobro funkcionira” – ispričao nam je Balijagić.

Dumanjićeva preciznost kada je u pitanju lokacija grobnice na Ivan-sedlu i prijašnji opis događaja bili su presudni u pronalasku tijela, ali i za završetak jedne od najvećih istraga u BiH.

Trebao biti likvidiran na mostu

Balijagić nam je ispričao da su leševi bili zakopani u čučećem položaju “da bi grobovi bili manji i kako bi se što teže mogli otkriti“.

Nakon pronalaska predstavnici Tužilaštva i odbrana Dumanjića dogovorili su se da se saopćenje o pronalasku tijela izda dan kasnije radi sigurnosti Dumanjića u zatvoru. On je trebao biti likvidiran na mostu rijeke Željeznice, gdje ga je čekao Lakić. Trebao je biti ubijen kada su likvidirani Tolić i Ajdari, ali je vješto izbjegao postavljenu zamku” – kazao je Balijagić.

 

Avaz/Informer.ba