BiH Udarno Vijesti

Zločinki Moniki Ilić-Simonović određen jednomjesečni pritvor

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko Distrikta BiH od 21. decembra Osnovni sud Brčko Distrikta odredio je jednomjesečni pritvor Moniki Ilić-Simonović osumnjičenoj za krivično djelo ratni zločin protiv  stanovništva, navodi  se u današnjem saopćenju za javnost Zekerije Mujkanovića, glavnog tužioca Tužilaštva Brčko Distrikta BiH.

Podsjećamo, Monika Ilić-Simonović je lišena slobode 20. decembra zbog ratnih zločina prema stanovništvu zatočenom u logoru „Luka“ u Brčkom. Po lišavanju slobode osumnjičena je sprovedena u Tužilaštvo Distrikta gdje je ispitana u svojstvu osumnjičene, nakon čega je po naredbi postupajućeg tužioca zadržana do donošenja odluke o prijedlogu za određivanje pritvora.

Odluka o određivanju pritvora temelji se na postojanju osnovane sumnje da je osumnjičena počinila krivično djelo za koje se tereti i posebnih osnova za određivanje pritvora i Zakona o krivičnom postupku Brčko Distrikta BiH.

Sud je na osnovu dostavljenih dokaza Tužilaštva utvrdio da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i da se nedvojbeno radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela.

Na odluku o određivanju pritvora stranke mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko Distrikta BiH u roku od 24 sata od dostavljanja odluke.

 

Fena/Informer.ba