Politika Vijesti

Zoran Milanović: Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska će uspostaviti novi vid suradnje i komunikacije te na transparentan i iskren način rješavati sva otvorena pitanja, jedan je od zaključaka današnjeg susreta premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande

U izjavama za medije upriličenim nakon sastanka, pojašnjeno je da će dvije strane učiniti sve da unaprijede resornu suradnju radi rješavanja pitanja koja su pred Hrvatskom i BiH već 20 godina.

“Otvorili smo mnogo tema i ako riješimo samo dio njih tokom mandata premijera Milanovića i mog mandata, bit ćemo zadovoljni”, rekao je Bevanda. Milanović je konkretizirao otvorene teme te istakao one najvažnije- infrastruktura, poslovanje hrvatskih firmi u BiH, granični prijelazi, most u Gradišci, šengenski koridor, luka Ploče te Rafinerija u Brodu.

“Rafinerija u Brodu je ozbiljan ekološki problem za Hrvatsku koji treba biti riješen. Isto tako, trebamo zajednički rješavati luku Ploče koja je većinski u vlasništvu Hrvatske, ali nema smisla bez BiH“, kazao je Milanović.

Dodao je da u posjet BiH nije došao u ulozi mentora “jer je BiH u prošlosti imala i previše mentora”. 

“Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda i nama je u interesu napredak BiH”, poručio je Milanović.

Na pitanje novinara o najavljenom susretu s predstavnicima HNS-a, Milanović je rekao da nema namjeru razgovarati o rekonstrukciji Vlade FBiH već o problemima političkih stranaka za koje je glasala većina hrvatskog naroda u BiH.

“Hrvati u BiH su nam važni, ali ovdje ne dolazimo kao mentori, niti dolazimo po glasove. Razgovarati se mora i zbog toga smo ovdje. Insistirali smo na tome da bh. Hrvati vide BiH kao svoju domovinu, a sada ćemo tražiti puteve da se za bh. Hrvate u okviru BiH nađe nešto što je fer odnos, nešto što nije samo formalno zakonski već što odražava duh zakona. Takvi Hrvati itekako mogu biti spona prema Evropi“, pojasnio je Milanović.

U nastavku posjete BiH, Milanović će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, posjetiti Mostar i Široki Brijeg.

MILANOVIĆ RAZGOVARAO SA ČLANOVIMA KOLEGIJA PREDSTAVNIČKOG I DOMA NARODA PSBiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske danas se, u okviru prve zvanične bilateralne posjete BiH, sastao sa članovima kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH.

Razgovarano je o unapređenju suradnje te neophodnosti rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović kazao je u izjavi za novinare da BiH i Hrvatska imaju niz otvorenih pitanja.

“Jedno od njih je svakako i pitanje granice koja je između naše dvije zemlje duga više od 1.000 kilometara. Ovo pitanje treba biti riješeno u svjetlu ulaska Hrvatske u EU”, kazao je Bećirović.

Na pitanje novinara zašto Milanović danas ide u posjet samo privrednicima u Mostaru, Vitezu i Širokom Brijegu, Bećirović je kazao da to pitanje treba postaviti onima koji su kreirali protokol.

“Ovaj protokol očigledno ima manjkavosti”, rekao je Bećirović.

Fena/Informer.ba