Politika Vijesti

Zoran Milanović stigao u Sarajevo

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović doputovao je danas u Sarajevo gdje ga je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

Nakon svečanog dočeka ispred zgrade institucija BiH počeo je susret delegacija BiH i Hrvatske.

Izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara i predsjednika Vlade Hrvatske zakazane su za 11.05 sati.

Bevanda je juče rekao da će glavna tema razgovora biti izgradnja jadransko-jonskog autoputa, koji je, kako kaže, šansa za BiH i Hrvatsku da otvore javne radove i primjer kako treba sarađivati, kao i da će jedna od tema biti opremanje graničnih prelaza Gradiška i Doljani, preko kojih će, kada Hrvatska uđe u EU, biti vršen promet robe životinjskog porijekla.

Rukovodstvo parlamenta BiH sa Milanovićem će se sastati u 11.15 sati u zgradi institucija BiH, nakon čega će biti objavljeno saopštenje. Teme razgovora biće odnosi dvije zemlje, sa naglaskom na otvorena pitanja.

Tokom dvodnevne zvanične posjete BiH, Milanović će posjetiti Sarajevo, Mostar, Široki Brijeg, Vitez, kao i ustanove koje je finansirala Vlada Hrvatske, akademije, samostane i preduzeća, saznaje Srna.

Milanović bi prvog dana posjete BiH trebalo da posjeti i Bolnicu “Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, čiju je izgradnju devedesetih godina finansirala Vlada Hrvatske.

 

Srna/Informer.ba