BiH Udarno Vijesti

Zukan Helez: Ljekari koji su davali lažne potvrde morat će odgovarati

Revizija korisnika braniteljsko-invalidske zaštite nastavlja se punim intenzitetom i od nje nećemo odustati, izjavio je danas u Mostaru federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Zukan Helez.

Nakon sastanka s predstavnicima kantonalnih udruženja proisteklih iz proteklog rata ministar Helez je u svom obraćanju novinarima podsjetio kako je Zakon o reviziji usvojen prije aktualne vlade te da su ga, kako je rekao, donijeli neki drugi političari i druge političke opcije koje bi sada željele da se taj zakon ne provodi.

Upitan o odgovornosti onih koji su uvodili ljude u prava bez ikakvih kriterija, ministar je rekao kako će se on lično zalagati da najodgovorniji za ovakvo stanje budu kažnjeni.

Veliki dio odgovornosti snose ljekari koji su davali lažne potvrde i mislim da oni moraju odgovarati. Ja ću se zauzeti, i to obećavam pred javnosti, da oni koji su sve ovo napravili i odgovaraju. Znam ljekare koji su na taj način napravili dobre kuće i vile. Drugi ko snosi krivicu su pojedini vojni komandanti koji su olako davali potvrde o sudjelovanju u ratu. Možda su sami korisnici najmanje krivi, ali mi moramo ovo pitanje konačno riješiti“, istakao je ministar Helez.

Što se tiče problema koje su predstavnici udruženja iznijeli pred federalnog ministra, Helez je rekao kako se, ako se izuzme revizija, u 95 posto slučajeva radi o problemima koji se trebaju rješavati na županijskoj razini.

On je izrazio spremnost ponovno sjesti s predstavnicima udruženja i s ministrom za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona kada on bude izabran, kao i s predstavnicima udruženja i ministrima drugih kantona.

Evidentno je da nema države u svijetu s više udruženja proisteklih iz rata i s više ministara, a da ima toliko problema. Najveći su oni koji se tiču financiranja udruženja, školovanja djece porodica stradalnika, nezaposlenost demobiliziranih boraca, troškovi liječenja… Brojni su problemi, ali svi oni, osim nezaposlenosti, mogu se lako riješiti uz malo ljudske pažnje i volje“, kazao je ministar Helez.

Predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja HNK-a Suad Muharemović upozorio je kako su borci i stradalnici u ovom kantonu u specifičnoj poziciji, jer još nije ustrojena nova kantonalna vlast.

Već dva-tri mjeseca nemamo ni ministra za pitanja branitelja. Sve budžetske stavke, odnosno sve ono što bi se trebalo izdvajati za boračku populaciju, svedeno je na nula ili na 25 posto. Ljudi ne mogu ostvariti ni svoja prava na zdravstveno osiguranje pa čak, da se našalim, ne smiju ni umrijeti, jer imaju pravo na samo 25 posto naknade po toj osnovi”, naglasio je Muharemović.

Dodao je kako su se godinama problemi boračke populacije gomilali i da danas borci i branitelji ispaštaju grijehe političkih struktura.

Predsjednik HVIDR-e HNK-a Zoran Zovko zatražio je od federalnog ministra branitelja da se uskladi rad svih revizijskih timova na terenu i ujednači proces revizije u cijeloj Federaciji BiH.

Onome ko nema vojne dokumentacije ne može nitko pomoći i takve ljude ne branim. Ali onima koji su bili u rovovima i kojima možda fali neka sitnica, neki dokument, želimo pomoći“, zaključio je Zovko.

 

Fena/Informer.ba