BiH Udarno Vijesti

Zukan Helez: Pravo na ratnu vojnu invalidninu izgubilo više od 3.000 lažnih korisnika

Od početka procesa revizije korisnika ratnih vojnih invalidnina iz ovog prava izvedeno je više od 3.000 lažnih korisnika – bivših pripadnika Armije RBiH i HVO-a na području Federacije BiH, izjavio je u Livnu federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez.

Helez je danas u Livnu kao neosnovane i tendenciozne odbacio napade hrvatskih političara i udruženja proisteklih iz rata HVO-a da se revizija vrši selektivno, odnosno prema bivšim pripadnicima HVO-a, dok su bivši pripadnici Armije BiH – korisnici invalidnina privilegovani.

Prema njegovim riječima, pravo na ratnu vojnu invalidninu izgubilo je daleko više bivših pripadnika Armije BiH – Bošnjaka, jer je njih i znatno više u ukupnom broju korisnika, a samo u Sarajevu, kako je rekao, zbog nelegalno stečenog prava ukinuto je više od 500 ličnih invalidnina.

Helez je rekao da ratne vojne invalidnine u Federaciji BiH trenutno uživa 99.547 korisnika – bivših pripadnika Armije BiH i HVO-a, a da ih je, kada je on došao na dužnost ministra, bilo više od 103.000.

Govoreći o otporu i nemogućnosti obavljanja poslova revizije u kantonima sa hrvatskom većinom, resorni federalni ministar je rekao se revizija provodi u skladu sa Zakonom i na isti način prema svim korisnicima, ali da bivšim pripadnicima HVO-a manipulišu neke političke opcije.

On je naveo nedavni slučaj iz Tomislavgrada, kada su četvorica ljudi spriječili federalni revizorski tim u vršenju službenog zadatka, napomenuvši da su protiv tih lica podnesene krivične prijave Općinskom sudu u Sarajevu.

 

Srna/Informer.ba