Izdvojeno Region Vijesti

Zukorlić osniva bošnjačku akademiju nauke i umjetnosti

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić najavio je da će sutra biti održana osnivačka skupština bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti (BANU).

Zukorlić, koji je i predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje BANU-a, na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je sve spremno za osnivačku skupštinu, koju će činiti eminentna imena iz bošnjačke znanosti i umjetnosti sa prostora BiH, Sandžaka, okruženja i dijaspore.

” Ovo će biti povijesni dan za bošnjački narod i bošnjačku naciju u cjelini. Osnivanjem BANU-a ostvarit ćemo našu težnju za dobijanjem važnog stuba sopstvenog opstanka, očuvanja identiteta i afirmacije sopstvene vrijednosti i sopstvenog identiteta” rekao je Zukorlić.

Na sutrašnjoj sjednici je planirano usvajanje statuta i izbor rukovodećih tijela.

Zukorlić kaže da je planirano da BANU ima dvojno sjedište, pa će neka tijela biti u Sarajevu, a neka u Novom Pazaru, a prostor djelovanja akademije bit će BiH, Sandžak i bošnjačka dijaspora.

Zukorlić je istakao da će među sudionicima osnivačke skupštine biti reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, akademik Muhamed Filipović i “još neka važna imena”.

Osnivačka skupština BANU bit će održana na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

 

Srna/Informer.ba