Region Udarno Vijesti

Zukorlić pozvao Bošnjake na bojkot popisa stanovništva

Bošnjaci će bojkotovati predstojeći popis stanovništva u Srbiji, odlučilo je Predsedništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), koje kontroliše muftija Muamer Zukorlić.

 U saopštenju tog veća se ostavlja mogućnost učešća na popisu samo ukoliko bude omogućeno učešće predstavnika BNV u svim tijelima za sprovođenje i kontrolu popisa, kao i ukoliko se odštampaju novi obrasci na bosanskom jeziku i latiničnom pismu.

Ovoj odluci je, kako se navodi, prethodila ocjena da za spovođenje ovog popisa nisu ispunjeni adekvatni uslovi.

Dosadašnja praksa je pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana permanentno falsifikuje, umanjivanjem njihovog broja izazivajući na taj način konfuziju pri utvrđivanju nacionalnog, vjerskog i jezičkog identiteta, tvrdi se u saopštenju.

“Popisni obrasci, suprotno Ustavu i zakonima, štampani su isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom“, navodi se u saopštenju u kome BNV poziva Islamsku zajednicu, Narodno vijeće Sandžaka i druge nacionalne organizacije i institucije da se uključe u kampanju bojkota predstojećeg popisa.

BNV poziva Islamsku zajednicu, Narodno vijeće Sandžaka i druge nacionalne organizacije i institucije da se uključe u kampanju bojkota predstojećeg popisa.

Bošnjačko nacionalno vijeće formirano je nakon prošlogodišnjih izbora za Nacionalni savjet Bošnjaka kada su predstavnici dvije liste bojkotovale konstitutivnu sjednicu, a Zukorlić je, kao nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice, koja je osvojila najveći broj vjećničkih mandata, formirao veće koje država ne priznaje.

Popis stanovništva u Srbiji biće organizovan od 1. do 15. oktobra.

 

Blic.rs/Informer.ba