Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Zukorlić prijeti Izetbegoviću, biće svega

Ta izjava je za mene neprijatna, ali za njega je porazna, s teškim političkim posljedicama!

Ovo je jučer Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH, poručio muftija sandžački Muamer Zukorlić i u političkim i vjerskim krugovima ta izjava je žestoko odjeknula i shvaćena je kao Zukorlićeva objava rata Izetbegoviću, piše San.

Objava rata

Nedavno je Izetbegović izjavio da je pogriješio što je podržavao muftiju Zukorlića, pa mu ovaj nije ostao dužan i odmah je krenuo u kontranapad. Prema izvorima „Sana” iz Novog Pazara, gdje je muftijino sjedište, on je odmah sazvao svoj najuži štab s kojim je razradio dalju taktiku i strategiju obračuna sa Izetbegovićem.

U sve je uključio i svoje ljude u Sarajevu, a od Sandžaklija koji žive u glavnom gradu BiH jučer se moglo čuti da će „biti svega i svačega i da će Zukorlić ići do kraja”.

Šta to znači, za sada se može samo pretpostavljati, prije svega da će Sandžaklije u Sarajevu okrenuti protiv Izetbegovića sa svim što to podrazumijeva.

Po istim izvorima, Zukorlić je u sve uključio i Fahrudina Radončića, vlasnika „Avaza” sa zadatkom da udari po Izetbegoviću uz napomenu „nije važno koliko to košta”.

Ono što je najviše iznenadilo sarajevsku javnost i pogotovo određene krugove u Rijasetu Islamske zajednice jeste šutnja reisa Mustafe Cerića. Poznata je njegova bliskost sa Zukorlićem, poznata je i podrška i zaštita koju mu daje, ali po mnogim mišljenjima to nije isprika za odsustvo bilo kakve reisove javne reakcije.

”Izetbegović je kazao da se pokajao. Nemam namjeru popravljati te odnose, njegova izjava je njegovo pravo. Riječ je o zaokretu u ponašanju prije i nakon izbora. Ta izjava će imati teške političke posljedice za Izetbegovića jer je to pitanje odnosa prema Sandžaku. Ovdje se radi o tome da je on okrenuo leđa Sandžaku. Ne samo jer je to rekao, radi se o pogrešnoj politici, neodgovornoj prema Sandžaku. Izetbegović se slaže s politikom autonomije Sandžaka, ali se ne osjeća dovoljno politički moćnim da to kaže’‘ – izjavio je jučer Zukorlić.

Ogromno bogatstvo

Ko je Muamer Zukorlić? Po mnogima, radi se o najkontroverznijoj osobi među vjerskim službenicima. Rođen je prije 31 godinu u selu Orlje kod Tutina, u Sarajevu je završio Medresu, a u Alžiru Islamski fakultet. U Libanu sprema magistarski rad. Živi s dvije žene – s prvom za koju se priča da je rođena u Jordanu ima troje djece, a prije nekoliko godina šerijatski se u Sarajevu vjenčao s djevojkom iz Novog Pazara, kćerkom lokalnog zanatlije. Navodno, šerijatski ga je vjenčao osobno reis Cerić u jednom sarajevskom hotelu.

Za Zukorlića se priča da je jedan od najbogatijih ljudi ne samo na Sandžaku, a ima običaj da svoju moć demonstrira brojnim i dobro naoružanim tjelohraniteljima koji ga u stopu prate i skupocijenim džipovima – u jednom je on, a u ostala tri njegovo obezbjeđenje. Od nedavno na bijelom džipu vrijednom 200.000 eura kojim se vozi, umjesto registarske oznake stoji tablica na kojoj piše „Mufty”. S ta četiri džipa bio je i na dženazi ubijenim Bošnjacima u Srebrenici i na svakom je pisalo „muftija”.

Aida Ćorović, predsjednica nevladine organizacija „Urban – in” iz novog Pazara, nedavno je dobila policijsku zaštitu nakon prijetnji koje su joj uputili Zukorlić i njegovi ljudi, a sve zbog javnih kritika koje je izrekla na njegov račun.

“Ne vjerujem u njegovu borbu za Bošnjake i Sandžak. Njegov interes nisu Bošnjaci, njegov interes je novac. On se ponaša kao Sulejman Ugljanin devedesetih godina. Zukorlić je čekao u redu da ga primi Slobodan Milošević ne bi li ga inaugurisao za reisa. Koliko znam nije se sreo s njim, ali samo zato što to Miloševića nije interesovalo. Preporučavao mu se preko Vojislava Šešelja, a kada je Milošević pao pokušao je da obrlati pokojnog Zorana Đinđića i nastojao je da ga uvjeri da je bio Miloševićeva žrtva. Ja sam uvjerena da srbijanske tajne službe podržavaju Muamera Zukorlića u svemu što radi, jer im treba”, izjavila je Aida Ćorović, piše  San.

 

Informer.ba