Izdvojeno Politika Vijesti

Zvonko Jurišić: HSP ne napušta Vladu FBiH

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH neće izaći iz vladajuće koalicije na nivou Federacije BiH, poručio je danas Zvonko Jurišić, predsjednik ove partije.

On je odbacio tvrdnje dopredsjednika HSP BiH Josipa Perića, koji je najavio mogućnost povlačenja stranke iz vladajuće koalicije, koju uz ovu čine još tri potpisnice platforme SDP, SDA i NS Radom za boljitak. Perić je, optužujući Jurišića za nestatutarno djelovanje unutar stranke, najavio da je moguće da se iz Vlade FBiH povuče HSP-ov ministar finansija Ante Krajina.

Krizu vlasti ne može izazvati eventualno povlačenje Ante Krajine iz Vlade FBiH, jer će onda stranka imenovati nekog drugog“, dodao je Jurišić.

Perić je ranije izjavio za medije da će tražiti Jurišićevu smjenu zbog nestatutarnog djelovanja, nanošenja štete stranci i hrvatskom narodu i postavljanja osoba na funkcije ne gledajući da li su stručne i moralne.

Jurišić, ali i u nekim strankama potpisnicama platforme, smatraju da je pozadina ovakvog istupa to što Perićevi ljudi nisu postavljeni u javna preduzeća kao što je “Elektroprivreda HZHB”.

Biće redovan sabor stranke i najviše bih volio da se Perić kandidira, a vjerojatno mu je to apetit. Sigurno ga neće niko podržati i on je toga svjestan pa na ovakav način radi. Biće uskoro sjednica Predsjedništva stranke na kojoj ćemo raspravljati i o istupi Josipa Perića“, dodao je Jurišić. Pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba