Izdvojeno Politika Vijesti

Zvonko Jurišić: Ideja o velikoj Srbiji još je živa

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) BiH i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH dr. Zvonko Jurišić ocjenio je danas da najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini pokazuju “da je ideja o velikoj Srbiji još živa”, te da u našoj zemlji postoje dezintegrirajuće snage koje i dalje djeluju na rastakanju naše zemlje.

“U Bosni i Hercegovini postoje dezintegrirajuće snage, one koje žele rastočiti BiH i svijetu i međunarodnoj zajednici pokazati da je ona, ovakva neodrživa”, kazao je Jurišić kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99.

Govoreći o temi “Šta nas vraća u devedeste”, Jurišić je detaljno elaborirao genezu nastanka ondašnje paradržavne tvorevine tzv. srpske republike BiH koja je nastala tri mjeseca prije održavanja Referenduma o nezavisnosti naše zemlje, te na njen kontinuitet u statusu bh. entiteta Republike Srpske (RS).

Predsjednik HSP-a navodi da u RS-u nije napravljen otklon od politike devedesetih i ratnih zločina koji su potvrđeni presudama Haškog tribunala, te da posebno boli što su tom sindromu legitimitet dali i neki predstavnici hrvatskog naroda iz BiH, aludirajući na prisustvo pojedinih hrvatskih dužnosnika na nedavnoj svečanosti u povodu 20. obljetnice RS-a.

Podsjeća da RS, prema Daytonskom sporazumu, nije ekskluzivno pravo srpskog naroda te da Hrvati i Bošnjaci, kao i drugi građani polažu pravo na jednakopravan tretman na cijelom prostoru BiH.

Uz opasku da HSP nikada neće izdati hrvatski narod, Jurišić naglašava značaj koji proces povratka (provedba Aneksa 7.) ima u pogledu jačanja pozicije svih naroda i građana u BiH.

Teškoće na tom putu, ilustrira, među ostalim, podacima o tome da je na području Banjalučke biskupije prije dešavanja devedesetih godina živjelo oko 220.000 katoličkih vjernika, a da ih je danas svega 12.000.

Stoga je, prema riječima Jurišića, neophodno reafirmirati ideju da se cijela Posavina i Podrinje proglase distriktom, a na državnom nivou ustrajati na ustavnim reformama koje će osigurati ustrojstvo države po mjeri svih njenih naroda i građana i u duhu procesa približavanja evroatlantskim integracijama.

“Bosnu i Hercegovinu treba iznutra preurediti”, kazao je Jurišić, navodeći da RS u svojim današnjim granicama nije realitet za HSP.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 Sulejman Redžić izjavio je da su u pokušaje destabiliziranja BiH, osim nekih struktura iz zemlje, nažalost, uključeni i određeni centri političke moći iz regiona.

“Scenarij” proslave godišnjice RS-a, ocjenio je pokazateljem da Republika Srbija nije odustala od koncepta velike Srbije i podjele BiH.

“Krug 99 najoštrije osuđuje sve pokušaje destabilizacije BiH i poručuje da u BiH postoji dovoljno progresivnih snaga koje će očuvati njen suverenitet i politički integritet“, kazao je Redžić, navodeći “da je u aktuelnoj konstelaciji neophodna neka vrsta restauracije RS-a i Daytonskog uređenja”.

 

Fena/Informer.ba